Mandag 26. februar møttes Vega kommune til meglingsmøte i Bodø med Fylkesmannen, Riksantikvaren og med Nordland fylkeskommune som bisitter. Meglingen gjelder en konflikt mellom samlet innsigelse fra Fylkesmannen i Nordland og Riksantikvaren på Kystplan Helgeland Vega.

Planverk til besvær

Vegas del av Kystplan Helgeland fikk innsigelser fra Fylkesmannen i Nordland og fra Riksantikvaren etter å ha vært ute på andre gangs høring. Planutvalget i Vega kommune vedtok 13. desember i fjor å be om megling i denne saken. Når ikke meglingen frem havner saken hos kommunalministeren, ifølge ordfører Andre Møller.

— Selve møtet varte i tre timer og vi fikk cirka en time på å legge frem vårt syn på saken. Rådmann og teknisk sjef forklarte hvordan de hadde gått frem i plansaken og jeg hadde en presentasjon der jeg tok for meg vegasamfunnet og samfunnsutvikling. Jeg fikk gode tilbakemeldinger på dette både fra Riksantikvaren, fylkesmannen og fylkeskommunen, sier Møller.

Uenige om utredninger

Ifølge et møtereferat etter et dialog- og arbeidsmøte mellom Vega kommune, stiftelsen Vegaøyan verdensarv, fylkeskommunen, fylkesmannen, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren den 8. desember i fjor, ble nasjonal oppfølging av rapporten fra ICOMOS og IUCN diskutert. I dette møtet fremhevet Riksantikvaren og Miljødirektoratet sitt syn om at ny kunnskapsbasert konsekvensutredning i forbindelse med kommuneplanen må på plass før konsesjonsbehandling av konkrete anlegg. De mener rapporten fra Unescos rådgivende organer ICOMOS/IUCN og rapporten fra Sweco, samt rapporten fra NINA vil gi viktig kunnskap og vil inngå i grunnlaget for ny konsekvensutredning. De mener også at revidert kommuneplan må inneholde en grundigere konsekvensutredning når det gjelder påvirkning på verdensarvverdiene. Dette var også stridens kjerne da partene møttes til megling denne uka.

— Vi er uenige når det gjelder utredninger. De ønsker mer utredninger på det visuelle og vi får bare et ullent svar når vi spør hva det er de ønsker å ha utredet, hevder Møller.

Forslag til løsninger

Etter møtet mandag forventet Møller at saken ville bli oversendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og minister Monica Mæland (H). Tirsdag fikk saken en ny vending.

— Vi har mottatt et nytt forslag fra Fylkesmannen som vi må vurdere. Vi må se på denne saken nå, deretter vil jeg trolig orientere kommunestyret på fredag, sier Møller.

Dette bekrefter fylkesmann Hill-Marta Solberg.

— Målet er at vi skal bli omforent om et referat fra møtet. Det er klart at hoveduenigheten ligger i utredninger videre, sier Solberg.

— Møller sier fylkesmannen har kommet med et forslag til løsning, stemmer dette?

— Du kan si at saken er under arbeid, sier Hill-Marta Solberg.

Heller ikke Leidulf Mydland, seksjonsleder hos Riksantikvaren, vil uttale seg før det nye forslaget er vurdert av Vega kommune.

Behandles politisk

Fredag orienterte ordfører kommunestyret om saken. Rådmann Brit Skjevling skal legge frem en sak til politisk behandling i formannskapet 22. mars.

— Jeg tror at alle parter fikk tenkt seg om i etterkant. Det var et ganske heftig møte, men et bra møte. Jeg synes vi er ganske klar på hva vi ønsker når det gjelder å benytte havområdene våre, ikke bare til fiskeoppdrett, men også annen oppdrett, sier Møller.

Rådmannens innstilling til formannskapsmøtet om i underkant av tre uker, er ikke klar. Dersom konklikten mellom partene fortsatt er gjeldende etter dette møtet, skal saken opp i kommunestyret 4. mai. Saken må kommunestyrebehandles før den kan sendes til endelig avgjørelse hos departementet.

— Jeg har sagt at det ikke blir en lang runde, men at dette må være avklart før sommeren, sier Møller.

Med på meglingsmøtet var også Bjarne Mørk-Eidem som er medlem i Vega Ap og har lang politisk erfaring bak seg. I tillegg rådmann, teknisk sjef og Arnstein Hansen (Sp) fra formannskapet. I kommunestyret uttalte Hansen at dette ikke gjelder to enkelte søknader om opprdett, men om nye mye større.

— Dette handler ikke bare om to oppdrettsanlegg, men om demokratiet. Jeg vil nærmest kalle dette et overgrep, sier Arnstein Hansen som i likhet med kommunestyret ser frem til å høre hvordan rådmannen vurderer forslaget som kommer fra fylkesmannen og Riksantikvaren.