Den 25. januar i år ga Fylkesmannen i Nordland en midlertidig tillatelse etter forurensningsloven for Vega Sjøfarms lokalitet ved Skogsholmen i Vega kommune. I dette vedtaket gir fylkesmannen oppdrettsselskapet tillatelse til en biomasseutvidelse til 4680 tonn matfisk av laks, ørret og regnbueørret. Tillatelsen er gitt midlertidig frem til utgangen av 2020.

Må utføre risikovurdering

I den midlertidige tillatelsen stilles det som vilkår at Vega Sjøfarm pålegges å gjennomføre en utvidet risikovurdering. Denne skal vurdere påvirkning fra forurensing ved Skogsholmen på sjøfugl i nærområdet rundt lokaliteten. Risikovurderingen skal rapporteres til fylkesmannen i form av en rapport innen 31. desember 2020 og det stilles også som krav at denne risikovurderingen skal utføres av en uavhengig konsulent med kompetanse på feltet av all type forurensning innen 1000 meter radius rundt lokaliteten. Med all forurensning mener fylkesmannen lys, lyd, forspill, løste næringsstoffer og kobber med mer. Kartleggingen av påvirkning bør i utgangspunktet baseres på kjent kunnskap, eventuell manglende kunnskap bør ifølge fylkesmannen synliggjøres i rapporten.

Vega Sjøfarm klager

Gjennom sin advokat Bjørn Sørgård i advokatfirmaet Arntzen De Besche, klager Vega Sjøfarm på disse vilkårene om å gjennomføre utvidet risikovurdering av hensyn til ærfugl. Subsidiært klages det over at det er satt krav om at utvidet risikovurdering skal gjennomføres av en uavhengig konsulent. Det klages også over at tillatelsen kun er gjort midlertidig. Klagen er sendt fylkesmannen 14. februar.

Advokaten mener vilkåret om utvidet risikovurdering går ut over fylkesmannens kompetanse ved vurdering av akvakultursøknader. Sørgård viser til at fylkesmannen skal avgjøre søknader etter forurensningsloven og kun uttale seg om naturvern,- frilufts-, fiske- og viltinteresser- og mangfold, herunder  gyteområder og viktige marine naturtyper.

Advokaten mener det er feil at fylkesmannen vektlegger hensyn til ærfuglbestanden i sin helhetsvurdering. Han mener at dette hensynet ikke kan vektlegges i vurderingen av om det skal gis utslippstillatelse, og dermed ikke gi grunnlag for å stille vilkår om utvidet risikovurdering i utslippstillatelsen.

Vega Sjøfarms advokat mener heller ikke det er grunnlag for å anta at en utvidelse av biomassen på lokaliteten skal ha negativ påvirkning på ærfuglbestanden. Sørgård ber om at tillatelsen omgjøres og at den gis uten tidsbegrensning.