Møller er styreleder i stiftelsen Vegaøyan verdensarv og også ordfører i Vega kommune. I starten på styremøtet tirsdag fikk Møller flere spørsmål om Kystplan Helgeland og tilrettelegging for flere oppdrettsanlegg innenfor verdensarvområdet. Klima- og miljødepartementet (KLD) har gitt Miljødirektoratet og Riksantikvaren i oppdrag å komme med et forslag til oppfølging av rapporten fra IUCN og ICOMOS om Vegaøyan verdensarvområde. Her heter det blant annet at ny kunnskapsbasert KU til Kystplan Helgeland Vega må på plass før konsesjonsbehandling av konkrete anlegg. Miljødirektoratet og Riksantikvaren anbefaler ikke at konsesjonssøknadene fremmes i henhold til eksisterende kommuneplan.

Arealplan til megling

Kystplan Helgeland har vært ute på to høringer med innsigelser til planen begge gangene. Nå har formannskapet i Vega bedt om at saken sendes til megling. Dette skjer mandag 26. februar i Bodø. Vega kommune er representert ved ordfører Andre Møller (Ap) og formannskapsmedlem Arnstein Hansen (Sp), samt rådmann Brit Skjevling og teknisk sjef Anders Karlsson. De møter representanter fra fylkesmannen og Riksantikvaren, som begge har kommet med innsigelser til arealplanen.

Vil ikke skade statusen

Arne Farup er varamedlem i styret og jobber til daglig hos fylkesmannens Landbruks- og reindriftsavdeling, og ville vite hva kommunen tenkte om verdensarvstatus og oppdrett.

— Vi gjør ikke noe for å skade statusen, vi har tatt vare på statusen i 1500 år. Om et halvår får vi første søknad om taredyrking, det er folk som har sett på områder og vil starte med taredyrking. Det er ei stor næring som vil komme langs kysten. Hvordan stiller man seg da? Det vi snakker om nå er Riksantikvarens innsigelse på det visuelle. Alle sektormyndigheter har på de søknadene som har kommet behandlet dette positivt. Her går det på det visuelle. Man er ganske spent på hva Riksantikvaren sier når det kommer en søknad om taredyrking. For da er det snakk om betydelig inngrep i det visuelle, sier Møller.

Brønnøysunds Avis kontaktet Møller onsdag for å be ham konkretisere om han mente de to søknadene om å ha oppdrett ved Hysvær/Søla og Rørskjæran når han i møtet sa at alle sektormyndighetene hadde behandlet søknadene positivt. Da endret Møller uttalelsen han ga i styremøtet.

— Når det gjelder Marine Harvest søknad ved Rørskjæran har fem sektormyndigheter behandlet denne søknaden positivt. Mens Vega Sjøfarm har hatt sin sak behandlet av seks sektormyndigheter der fem av seks har sagt ja. Fylkesmannen har sagt nei og Vega Sjøfarm har klaget på avslaget, men fylkesmannen har ikke behandlet denne klagen ennå, presiserer Møller.

Dette bekrefter fylkesmannen som vil ta tak i denne saken om to uker.

På kollisjonskurs

I styremøtet understreket han med støtte av styremedlemmene og formannskapsmedlemmene Kjartan Sørøy og Arnstein Hansen, at kommunen ønsker å leve av havet slik de har gjort gjennom flere hundre år.

— Hvis vi snakker om en ny vernerunde, blir det en helt annen diskusjon. Hvis verdensarvstatusen skal være til hinder for at vi skal kunne skape ny næringsutvikling så er dette på fullstendig kollisjonskurs med kommunestyret. Da tror dette styret sliter også med å få legitimitet i den lokale forvaltningen. Og dette er det i ferd med å vakle litt på, medgir Møller.

Kan selge til staten

Han viser også til at kommunen har tjent 2,3 millioner på havbruksfondet på eksisterende anlegg, men at de samtidig har tapt 2,6 millioner kroner på at de to omsøkte anleggene ikke har fått startet opp.

— Vi ønsker utvikling, nye arbeidsplasser og å ta del i den utviklingen landet for øvrig gjør i havbruksnæringen. Vi skjønner ikke problemet. Det er ikke et problem i dag, det er noen som skaper dette problemet. Dere må huske på at arealet er nesten like stort som Vestfold fylke. Vi har sagt at staten kan kjøpe dette. Vi selger areal for 10 kroner kvadratmeteren i kommunen. Det er bare å kjøpe det og lage en nasjonal plan og så får de ta over forvaltningen for det hele. Det kan ikke være slik som nå at de bare sitter på sidelinja. Vi gleder oss til meglingsmøtet 26. februar så får vi se hva som skjer. Vi kommer i hvert fall et stykke videre, mener Andre Møller.

Ny vernestatus

I desember vedtok Bernkonvensjonen å sette inn deler av verdensarvområdet på Vega på den europeiske vernelista Emerald Network.

Klima- og miljødepartementet meldte i 2017 inn over 700 verneområder til Emerald Network under Bernkonvensjonen. Dette nettverket er etablert for å ta vare på europeisk natur. Deler av verdensarvområdet har nå kommet inn på denne vernelista. Forskriftene som allerede gjelder for verneområdene på Vega er ikke endret som følge av denne innmeldingen.

Vega Sjøfarm As søkte for to år siden om lokalitet innenfor Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Fylkesmannen avslo i mai i 2017 søknaden fra Vega Sjøfarm om utslippstillatelse. Oppdrettsselskapet klaget, men fylkesmannen har ikke behandlet klaget ennå og dermed står avslaget ved lag. Marine Harvest Norway AS søkte i april 2015 om etablering av ny lokalitet ved Rørskjæran. Det er denne søknaden fylkesråden for næring Ingelin Noresjø, og politikerne i fylkesrådet, må ta stilling til.

— Bernkonvensjonen har vedtatt å sette inn deler av verdensarvområdet på Vega på den europeiske vernelista Emerald Network. Hvilken betydning får dette for fylkesrådets vurdering av de to oppdrettssøknadene i verdensarvområdet?

— Vi har nok informasjon til å gjøre de nødvendige vurderinger i vår sak, og har meg bekjent ikke vurdert Bernkonvensjonen særskilt. Vi er snart klare til å gi et svar, og vi går da gjennom alt vi har av kunnskap og innspill i den forbindelse. Saken skal etter planen opp til diskusjon neste tirsdag i arbeidsmøtet i fylkesrådet, sier Ingelin Noresjø.