Henriette Næss Ebbesen fra Vega og Julie Hjelt Wold fra Herøy, begge tidlig i 20-årene, har bare møttes én gang. Begge deler imidlertid samme drøm om å drive Skogsholmen gjestehus denne sommeren. Første gang de møttes var i julen 2017, men nå har de ukentlige samtaler på Skype der de legger planer for hvordan de skal drive gjestehuset fra omkring St. Hans til midten av august. Målet er å holde gjestehuset åpent hver dag i denne perioden.

Motell som modell

Først må de få bestått kurs i skjenkebevilling. Dette regner Ebbesen med går som smurt.

— Vi har ikke den største kapitalen, så det kommer ikke til å bli dyrt sengetøy og kostbare middager. Men vi vil drive dette som et motell med frokost og gi gjestene mulighet til å kjøpe middag. I tillegg blir det kanskje en kiosk og bar på kvelden. Vi vil gjøre det så enkelt som mulig, men vi ønsker også å få til litt aktiviteter. Kanskje fisking med guiding og kajakkpadling, sier Ebbesen.

Foreldre som deleiere

Både Ebbesen og Wold har foreldre som er deleiere i gjestehuset og Ebbesen regner med litt drahjelp derfra. Stefaren til Wold har arvet et hus av sine besteforeldre på Skogsholmen og derfor har Wold vært mye på øya som liten under oppveksten på Herøy.

—Jeg har lyst til å drive gjestehuset fordi jeg er veldig glad i selve Skogsholmen og vil være med på å fremme det slik at flere kan få oppleve hvor flott og spesielt det er ute i Vegaøyan. Jeg er også veldig glad i å lage mat og i å omgås mennesker. I tillegg er jeg interessert i historien og kulturarven etter fiskerbøndene som bodde her gjennom flere generasjoner, forteller Wold.

Nytt øyprosjekt

Sommeren 2017 var Henriette Næss Ebbesen alene på Emårsøy i to måneder. Her skulle hun stelle for ærfuglen og lage videologg slik at folk kunne følge henne på nettet. I år flytter hun seg over til Skogsholmen for å stelle for mennesker som vil overnatte i verdensarvområdet.

— Jeg regner med at det denne sommeren blir fullt kjør, mens det i fjor var ro på Emårsøy. Men jeg skal nok til Emårsøy for å re opp til ea og dra litt frem og tilbake, tror Ebbesen.

Glade for nye drivere

Grete Bang er styreleder i Skogsholmen Gjestehus AS. De siste fem årene har de drevet gjestehuset i egen regi, men de har hvert år forsøkt å finne drivere av stedet. Planen er at huset skal deles i en gjestehusdel og at resten skal deles opp i fire leiligheter. Selskapet har tre år på seg for å få gjort dette tiltaket og de har ennå ikke bestemt seg for hvordan de skal få i land disse planene.

— Vi forsøkte å selge bygget i 2015, men vi fikk ikke dette til. Derfor har vi landet på dette konseptet. Selve leilighetene har vi fordelt mellom aksjeeierne, forteller Bang.

Nå gleder hun seg til de to unge kvinnene skal overta driften.

— Det er et flott hus som har vært jevnlig vedlikeholdt og er i bra stand. Vi vil også ha hurtigbåtforbindelse i år som i fjor som anløper Skogsholmen ved behov, forteller Grete Bang.