Johansen er en av flere grunneiere som er misfornøyd med arbeidet som utføres når det graves grøft for fiber på sørbygda på Vega. Han har klaget til utbygger Signal Bredbånd. Det er det Troms-baserte entreprenør selskapet Herlof & sønn AS som står for gravingen av grøftene. De har igjen hentet inn en underentreprenør som utfører arbeidet på sørbygda.

Dårlig arbeid

– Vi har klaget på gravingen. Grunneieren er ikke kontaktet på forhånd for hvor traseen går. Når de graver så graver de over veier og gårdsplasser og steller ikke etter seg før de tar helg. Jeg blir sint og synes dette er for dårlig. Jeg savner kommunikasjon mellom Signal Bredbånd som leier inn entreprenører, sier Robert Lie Johansen.

Johansen mener også at det graves for grunt og frykter derfor at det vil være fare for å grave over kabelen seinere.

— Vi har målt helt nede i 25 centimeter dybde på dyrket mark. Dette var hos en nabo av meg. Hos meg er det 30–40 centimeter dybde på grøftene og til meg sa Jørn Henriksen i Signal Bredbånd at dybden skal være 80 centimeter. Slik det ligger nå vil vi bli heftet bestandig, det er så grunt at selv med vanlig plog vil vi kunne kutte over fiberen, hevder Johansen.

Han tror flere kommer til å klage til Signal Bredbånd på arbeidet som så langt er utført.

— Jeg har snakket med entreprenøren, men neste gang jeg ser ham har han gravd et annet sted. Jeg savner bedre kommunikasjon. Egentlig har det vært helt fritt for kommunikasjon, men nå snakker jeg for min egen del, understreker Johansen.

Støtter klageren

Gunnar Solrud bor på Eidem og han har med selvsyn sett hvordan grøftene på sørbygda er.

— Det er for grunt etter mitt syn, men ingen fra ledelsen er her for å kontrollere. Jeg har ringt til Signal og sagt at om det graves slik på min eiendom tar ikke jeg ansvaret om jeg pløyer over en kabel, understreker Gunnar Solrud.

Jørn Henriksen hos Signal Bredbånd sier de holder på å grave ut flere tusen meter grøft for å kunne legge i fiberkabel.

— Dette er et anleggsområde og ikke et ferdig område, minner Henriksen om. Den 11. desember hadde han fått inn to formelle klager som det var laget et avvik på. For videre spørsmål henviste han videre til entreprenør Herlof Hansen og sønn as og daglig leder Kent Hansen.

Kommer på inspeksjon

Entreprenørfirmaet ved Kent Hansen sier alle interesserte i denne saken er kontaktet av Signal både muntlig og via e-post.

— Jeg tror det har vært noen misforståelser i forhold til private grunneiere. Jeg skal personlig nedover i januar og løse opp i dette, sier Hansen.

— Johansen og Solrud hevder det er gravd for grunt, hva er din kommentar til dette?

— Vi skal sjekke dette når vi kommer ned og gå sammen med grunneier. Vi skal gjøre oss ferdig med dette prosjektet på nyåret, sier entreprenøren.

— Hva synes du om at det oppstår konflikter med grunneierne?

— Dette er et stort prosjekt og at det skjer slike ting er ikke helt uvanlig i et slikt prosjekt. Mitt mål er at dette skal løse seg i minnelighet, sier Kent Hansen.

Orienterte om fremdriften

I kommunestyremøtet tirsdag 19. desember orienterte ordfører Andre Møller om et møte med Signal Bredbånd om bredbåndsutbyggingen.

— Vi har hatt et telefonmøte med Signal for tre dager siden om fremdriften. Det ble mye diskusjon i forhold til kvaliteten på gravingen. Signal sier til oss at de forventer at hovedentreprenøren tilfredsstiller kravene. Om det ikke er tilfellet vil Signal kreve at et blir gravet på nytt, eller sikret på andre måter. De sier de ikke tar over anlegget før dette er i tråd med kravspesifikasjonen, sier Andre Møller og oppfordrer folk som er misfornøyde med arbeidet til å ta kontakt med kommunen som igjen vil formidle dette til Signal Bredbånd.

Møller orienterte også om fremdriften i prosjektet. Området Åsen og Marka vil bli satt i drift på nyåret. Kjul settes i drift før jul, Eidem i uke 2 og Ytterbygda i uke 3 og 4. Vegstein og Hongset lyssettes i uke 6. Signal har ansvar for graving fra Bø til Igerøy og skal være ferdig i uke 10.