Tirsdag ble det behørig markert at politikerne på Vega har lagt 500.000 kroner inn i budsjettet for at alle elevene ved Vega barne- og ungdomsskole skal få gratis skolelunsj. Maten tilberedes i storkjøkkenet på omsorgssenteret, vaktmesteren kjører maten til skolen hvor renholdspersonellet sørger for at maten kommer på plass i kantina og for oppvasken etterpå.

- Den er en ren politisk prioritering å bruke 500.000 kroner på dette. Fordelt på 141 unger, og alle måltidene, er dette ganske rimelig i løpet av et skoleår. Varm skolelunsj i kantina gir også et sosialt treffpunkt kontra å bare spise med klassen i klasserommet slik de er vante med, sier ordfører Andre Møller.

Den langsiktige tanken sier han har et folkehelseperspektiv samtidig med at skolen har blitt en helsefremmende skole. Møller tror også at dette vil gi resultater prestasjonsmessig.

- Vi er først ute med gratis varm skolelunsj i Norge. Dette har kommunestyret bestemt og det vil aldri bli aktuelt med egenbetaling for dette, lover ordføreren.

Elevene Kristoffer Davidsen, Andreas Sørøy og Gjermund Wika i 6. klasse synes det er kjempebra at de har fått gratis varm skolelunsj.

- Det er kult at vi er den eneste kommunen som har dette. Og vi bor jo på ei øy, konstaterer trioen.

De har hatt varm skolelunsj helt siden skolestart. De tre kameratene ramser opp fisk, pizza, lasagne og dagens kyllingwok.

- Vi skulle ønske vi fikk være med å bestemme hva som skal være på menyen, sier de tre.

Helsesøster Hilde Sprækenhus har fulgt dette prosjektet helt fra starten. Først som folkehelsekoordinator, så helsesøster og ikke minst som folkevalgt.

- Dette er helt unikt. Det er et stort helseaspekt i dette, både fysisk og psykisk. Vi har sett over tid at mange ungdommer ikke spiser frokost og ikke har med matpakke. Det er en grunn for at ungdomstrinnet er de som får spise lunsj først. Jeg er spent på om de ansatte vil merke forskjellen før og etter denne innføringen, sier en strålende blid helsesøster.

Nanna Moe i 10. klasse er også hun svært tilfreds med den nye ordningen.

- Dette her er skikkelig luksus. Det er greit å avslutte siste året på skolen med varmmat, konstaterer hun.