Det to år siden Vega Sjøfarm søkte om å få etablere et oppdrettsanlegg ved Hysvær for 3120 tonn laks, ørret og regnbueørret. Planen var at dette skulle driftes i samlokalisering med Nova Sea AS. Den 18. mai i år sa fylkesmannen nei til søknaden, den 29. mai ga Nordland fylkeskommune sitt avslag.

Lang saksgang

Søknaden ble utlyst offentlig og sendt videre for behandling hos Mattilsynet, Fylkesmannen i Nordland, Fiskeridirektoratet region Nordland og Kystverket Nordland. For å kunne opprette et oppdrettsanlegg i dette området, var selskapet avhengig av å få dispensasjon fra Vega verneområdestyre for å kunne etablere seg innen landskapsvernområdet med dyrelivsfredning. Denne dispensasjonen ble gitt 3. juli 2015.

Miljødirektoratet varslet kun ei uke etterpå at de vurderte å omgjøre dette dispensasjonsvedtaket. De ba Vega verneområdestyre om en nærmere uttalelse rundt styrets vurderinger blant annet med bakgrunn i verneområdeforvalterens innstilling om å gi avslag på søknaden om dispensasjon. En redegjørelse fikk direktoratet og besluttet dermed å ikke benytte seg av retten til å omgjøre vedtaket.

Fiskeridirektoratet tilrådet søknaden og Mattilsynet godkjente søknaden i mars 2016. Kystverket ga også sin tillatelse til etablering den 14. oktober 2016.

Nei fra fylkesmannen

Den 18. mai i år kom avslaget på søknaden fra Fylkesmannen i Nordland. Dette vedtaket begrunnes i forurensningsloven og naturmangfoldsloven. Fylkesmannen viser også til at den omsøkte lokaliteten er inne i Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Et område som er viktig for en rekke fuglearter og regnes som en del av kjerneområdet på Vega for ærfugl.

Det vises også til Swecos landskapsanalyse som skulle definere verdensarvlandskapets visuelle karakter og vurdere om moderne havbruk styrker eller svekker dette landskapet. Rapporten konkluderer med at lokalisering av oppdrettsanlegg gir et tidsbilde og en naturbruk som svekker den visuelle karakteren slik den følger av verdensarvverdiene. Befaringen og rapporten til Unescos rådgivende organer ICOMOS og IUCN trekkes også frem.

Vega Sjøfarm anker

Fylkesmannen er forurensningsmyndighet og med deres avslag kan ikke søknaden innvilges. Nordland fylkeskommune har på bakgrunn av Fylkesmannens nei til oppdrett ved Hysvær, gitt avslag på Vega Sjøfarms søknad.

Hjemmel for avslaget er gitt i Akvakulturlovens paragraf 6 d) 1. ledd og Forskrift om tillatelse til akvakultur for laks ørret og regnbueørret paragraf 30 c) 2. ledd angående generelle vilkår og klarering av lokalitet. Lokalitet for akvakultur kan klareres dersom det er gitt tillatelse som kreves etter lov 13. mars 1881 nr. 6 om vern mot forurensning og om avfall.

Begge disse avslagene kan ankes av Vega Sjøfarm tre uker etter mottatt brev. Dette er en rett som selskapet har benyttet seg av.

- Vega Sjøfarm har anket avslaget til fylkesmannen da vi mener avslaget er fattet på feil grunnlag. Vi har også anket avslaget til fylkeskommunen, bekrefter styreleder Arnljot Arntsen i Vega Sjøfarm i en e-post til BAnett.

I medhold til forvaltningslovens paragraf 27b blir det satt som vilkår for å reise søksmål at anledning til å klage er uttømmende benyttet.