Opposisjonspartiene Senterpartiet og Kystpartiet på Vega ville ikke være med på Arbeiderpartiets plan for å imøtekomme innsigelsene fra fylkesmannen for Kystplan Helgeland.

Innsigelser til kystplanen

Formannskapet hadde torsdag morgen kommunens behandling av innsigelsene til Kystplan Helgeland som eneste sak på agendaen. Fylkesmannen og Nordland fylkeskommune har begge innsigelser til kystplanen som ble sendt ut på høring denne høsten. En av innsigelsene går ut på at arealplanen var lagt ut til flerbruksområder med akvakultur uten at områder med "nasjonal eller vesentlig regional betydning for naturmangfold og friluftsinteresser er konkret og tilfredsstillende vurdert". Fylkesmannen sier det er behov for en planmessig interesseavklaring i verdensarvområdet. De mener dette kan føre til uheldige lokaliseringer eller overetablering av anlegg før det foreligger en helhetlig avklaring på om nye lokaliseringer kan tillates uten at verdensarvens kvaliteter forringes.

Som følge av dette la rådmann Brit Skjevling frem en innstilling som var ment å imøtekomme disse innsigelsene. Forslaget gikk ut på at kommunen skulle ta ut alle akvakulturområder som er en del av flerbruksområdene i Kystplan Helgeland Vega med unntak av eksisterende anlegg og omsøkte anlegg ved Hysvær (A18) og Sølasundet (A17). I forslaget fra rådmannen forutsettes dette at disse to områdene avklares med bakgrunn i ny eller som et tillegg i konsekvensutredningen og at denne delen av innsigelsen trekkes. Det legges stor vekt på at disse anleggene kan etableres selv om forhold til verdensarven ikke er avklart. Begrunnelsen for dette er at forholdet mellom akvakultur i verdensarvområdet, buffersonen og verdensarvstatus skal avklares.

Opposisjon stemte mot

Det er 17 måneder siden Marine Harvest søkte om å etablere et nytt oppdrettsanlegg ved Hysvær, i tillegg har Nova Sea inne en søknad om ny lokalitet ved Søla. Ordfører Andre Møller ga en kort redegjørelse for hva innstillingen til rådmannen innebar før han ga ordet fritt. Kystpartiets Kjartan Sørøy var den første som tok ordet.

- Vi i Kystpartiet ønsker å vente på en helhetlig kystsoneplan. Dette er å forfordele noen områder allerede. Vi vil stemme imot forslaget, sier Sørøy.

Møller sa seg ikke enig i at dette var en forfordeling av to søkere. Han minnet om at planprogrammet ble sendt ut på høring for to år siden og at disse to var de eneste som viste interesse og søkte om ny lokalitet.

- Kystplan Helgeland skal ut på andregangs høring. Det er ikke et endelig vedtak vi gjør i dag. Dette skal ut på høring og det spørs hva fylkeskommunen gjør i forhold til innsigelsene, sier varaordfører Hilde Sprækenhus.

Senterpartiet og Ann-Hege Lervåg annonserte også at hun ville stemme mot rådmannens innstilling, men med en helt annen begrunnelse enn Kystpartiet.

- Jeg er redd vi båndlegger et stort område der det ikke skal være akvakultur. Vi har vært med på de enstemmige vedtakene tidligere fordi vi ønsker aktivitet i området. Mitt parti har valgt å gå imot i denne omgangen. Vi er redd vi lager en plan som båndlegger hele området. Vi er redd det er for lite, sier Lervåg.

Nei til arbeidsplasser

Møller viste til at han hadde satt seg grundig inn i saken.

- Det er etablert et oppdrettsanlegg på Skogsholmen, Herøy, Igerøy og eventuelt to til. Det er ikke lov til flere fordi akvakulturloven regulerer dette. Hvis man er så heldig å finne et område til må man være kjempeheldig med den teknologien vi har i dag. Hvis vi legger A på hele området trekker ikke fylkesmannen innsigelsen. Da går dette til departementet og dette vil  ta to år. Marine Harvest har sagt at hvis de ikke får avklaring tidlig på nyåret må de trekke søknaden, sier Møller.

Han viser også til at dersom det i fremtiden skulle komme en søknad om annen form for oppdrett vil dette bli behandlet etter plan- og bygningsloven og behandles av alle sektormyndighetene før det eventuelt kan søkes om en dispensasjon.

- Jeg forstår det du sier, men for vår del har vi stor vegring for å båndlegge et stort område der det ikke skal være aktivitet. Jeg stemmer imot i dag og så kan det hende vi endrer oss når kommer ut i runde nummer to. Jeg er livredd for det kun er disse to som får tillatelse, sier Lervåg.

- Vi har vedtatt kommuneplan for næring og bosetting og her står det tydelig av vi skal legge til rette for arbeidsplasser. Når dere kommer hit så trekker dere dere ut. Det synes jeg er beklagelig, sier ordføreren.

- Jeg synes ikke dette er riktig fremstilling av vårt syn. Dette er ikke den eneste løsningen på saken. Det kan settes av større områder til akvakultur, kontret Lervåg.

- Settes det av større områder så trekker ikke fylkeskommunen innsigelsene. Det dere egentlig sier er nei takk til de to etableringene, hevder Møller.

- Det er din konklusjon, sier Lervåg.

- Jeg hører at opposisjonen har ulikt syn på dette. Det blir en ganske splittet ting for oss som parti å forholde oss til, sier Sprækenhus (Ap).

- Vi er to forskjellige parti og jeg vet ikke om Ap forventer at vi skal ha samme politikk på alt, sier Lervåg.

- Begge partiene har stemt for tidligere, utdyper varaordføreren.

Kystpartiet understreket at de ikke ønsket akvakultur på de to omsøkte lokalitetene.

- Det er brukt lang tid på å finne egnete lokaliteter og jeg tror det blir problemer å finne andre steder. Det er grunnløst å si at dere ønsker dette en annen plass. Det har vært folk vært inne som har gjort en grundig kartlegging her og det er brukt mange hundre tusen kroner for å finne en riktig lokalitet, sier Andre Møller.

Rådmannens innstilling ble vedtatt mot Kystpartiets og Senterpartiets stemmer. Vedtaket blir i dag blir sendt til fylkeskommunen. Kystplanen skal etter planen sendes ut på ny høring 1. mars neste år.