Inne i lokalet durer symaskinene. Her er det hektisk aktivitet, og kundene kommer og går den korte stunden vi er på besøk. Noen ønsker å få sydd nye klær, mens andre vil ha gjort om eller byttet glidelås i jakker og sekker.

– Dette er et fantastisk tiltak. Det er nok å gjøre, men det er dessverre ikke alle som kjenner til tilbudet som er et samarbeid mellom flyktningtjenesten og frivilligsentralen i Sømna, forteller integreringskonsulent i Sømna kommune, Mette Kleiven Reinfjord.

– Det hele startet for et år siden. Våre nye beboere i kommunen satt med stor kompetanse, men fikk ikke utnyttet den. Da tok vi i flyktningtjenesten kontakt med Sømna husflidslag og hørte om de kunne være behjelpelig med lokaler og litt hjelp. De sa ja tvert og skredderne fikk oppdrag raskt. I februar i år flyttet de over til Gamle doktorgården og driver nå herfra i samarbeid med frivilligsentralen og flyktningtjenesten. Med den kompetansen de innehar så tar de alle oppdrag de kan få.

Drev fabrikk i Aleppo

En av skredderne er Nezar Nabhan. Han drev en stor fabrikk i Aleppo før krigen gjorde at han måtte stenge dørene og flykte.

– Vi måtte bare flykte. Situasjonen i Aleppo er vanskelig og vi kunne ikke risikere å bli drept av bomberegnet. Fabrikken hadde mange ansatte og vi stengte på dagen. Heldigvis er, etter det vi vet nå, ikke skadet av bomberegnet. Å kunne få brukt sin kompetanse her i Sømna er fantastisk. Folk er både imøtekommende og vennlige og vi har hatt mange oppdrag allerede, sier Nezar og viser oss bilder av klær de produserte i Aleppo.

Men Nezar er ikke alene skredder i lokalet. Her finner vi både Maksim Abdu Alez og Iman Ramadan. Maksim har jobbet som skredder hele livet og vet hva han holder på med. En kunde roser skredderne og forteller at både penger og miljø blir spart med skreddere tilgjengelig. Den eneste kvinnelige skredderen er Iman Ramadan. Hun er utdannet skredder i hjemlandet. Også hun påtar seg oppdrag for kunder. Det gjelder både omsøm, bytting av glidelås, gardiner, tepper og nye klær.

– Vi trives med å ha noe å gjøre og tar gjerne flere oppdrag. Om noen har ønsker om alt fra kåper til bukser, skjorter og kjoler, er det klart vi tar oppdraget. Det er jo dette vi er utdannet innenfor og liker å jobbe med, smiler Maksim og Iman.

Loppemarked

I lokalene hos Frivilligsentralen er det også muligheter for å gjøre noen varp. Innerst i lokalet har de laget egen utstilling med klær til salgs. Om de ikke er akkurat slik du ønsker, men gjerne vil kjøpe, så er anledningen der for å få hjelp med å tilpasse klærne av de erfarne skredderne.

– Jeg har vært her flere ganger og jeg elsker loppis. Ikke bare er det billig, men det er også miljøvennlig, sier August Jacobsen, som kikker gjennom klesstativet om han finner noe han ønsker

– Dette er en vinn-vinn situasjon. Her kan man både kjøpe klær og få de tilpasset om man ønsker. Billig, raskt og ikke minst miljøvennlig. Vi må jo skyte inn i saken at da vi fikk i havn samarbeidet med Frivilligsentralen, så fikk vi midler til å kjøpe tre nye symaskiner, så her er det nå full drift, forteller Reinfjord.