"Forutsigbarhet og trygghet" er overskriften på innkallingen til folkemøtet i allbrukshallen på Berg onsdag kveld.

Bakgrunnen er at kommunestyret i Sømna har vedtatt å kutte ti millioner i driften innen 2020. Det ene av to forslag som er ute på høring når det gjelder skolesektoren innebærer at Berg skole legges ned.

Skolen er viktig for lokalsamfunnet

Initiativtakerne til møtet er Berg velforening, Sømnesåsen boliglag, Trælnes krets velforening og FAU ved Berg skole. Arrangørene har invitert politikerne og rådmannen til møtet. Og budskapet er krystallklart.

- Hele lokalsamfunnet slår ring om Berg skole. Alle unge foreldre og de respektive lokalforeninger stiller seg bak kravet om å opprettholde skolen, sier leder i Berg velforening, Johannes Osmundsen.

Han påpeker at kommunens utredning ikke tar for seg bosettingsmønsteret.

"Dagens struktur i møte med fremtidens struktur på området bosettingsmønster er en stor sak som tar inn mange forhold. I denne utredningen er det ikke kapasitet til å vie temaet oppmerksomhet.", heter det i høringsdokumentet.

Det mener Osmundsen er en stor svakhet.

- Berg-området har været dynamoen for bosetting og utvikling i Sømna siden 1970. I samspill med et aktivt næringsliv, er det et viktig element i argumentasjonen for videre utvikling av en sterk skolestruktur på Berg, som også inkluderer alle innbyggerne på Trælnes, sier Osmundsen.

- En nedleggelse vil være utrolig kortsiktig av kommunen. Skolen er et kjempeviktig argument for å sikre en videreføring av den positive utviklingen av nordområdet i kommuen. Her er Tine meierier, Slåttøy transport, Plastsveis får bygd fabrikklokaler til 30 millioner, rett over veien skal også Reinfjord i gang med nybygg og så kommer det en ny Coop-butikk, argumenterer Osmundsen.

Åpningsinnlegg og paneldebatt

På allmøtet legges det opp til tre åpningsinnlegg, etterfulgt av en paneldebatt og spørsmål fra salen.

- Vi har invitert ordføreren, og partiledere/gruppeledere for alle partier, rådmannen og de etatslederne han ønsker å ha med seg til panelet, sier Osmundsen.

Skolesaken har ført til at Trælnes Vel har tatt initiativ å søke fylkesmannen om å flytte kommunegrensen slik at grenda blir en del av Sømna.

- Vi har bra oppslutning med underskrifter, mellom 2/3 og 3/4 flertall for å sende en søknad så langt. På grunn av vinterferien er vi ikke helt ferdig og vil bruke litt mer tid, sier Reidun Sletten.

Trælnes vel-lederen er en av innlederne på møtet.

- Mitt innlegg handler om økonomiske vurderinger knyttet til høringen og de foreslått endringer. Anette Einarsen fra Sømnesåsen boliglag skal ta for seg den brede samfunnskonsekvensen av en nedleggelse og Kim-André Mørk belyser saken fra småbarnsforeldres ståsted, redegjør Sletten.

Ordfører Andrine Solli Oppegaard ser fram til å høre synspunktene fra innbyggerne på Berg.

- Det er positivt med engasjement og politikernes jobb er å lytte til folks mening. Høringsfristen går ikke ut før 17. mars. Når vi har fått alle innspillene er det opp til oss politikere å ta diskusjonen, utøve skjønn og fatte et vedtak, sier ordføreren.