Emilie Dahle (13) viste mot i praksis da hun sto foran hele ungdomsskoletrinnet på Vik skole, ordfører i Sømna, lærere, rektorer og kommuneadministrasjon. Med kun en gitar mellom nevene og med en mikrofon foran seg sørget hun for å fange alles oppmerksomhet da hun sang John Legends "All of Me". Dette markerte at kommunen har tatt mål av seg å bli en MOT-kommune.

Vær glade i hverandre

- Hørte dere hva hun sang? Man kan være glade i hverandre selv om man ikke er perfekte, minnet ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) alle ungdomsskoleelevene om.

MOT er en holdningsskapende organisasjon som jobber for og med ungdom. Målet er å bevisstgjøre og styrke ungdoms mot til å leve, bry seg og si nei. Organisasjonen samarbeidet med cirka 300 skoler over hele landet og målgruppen er ungdommer og kommuner som har inngått en partneravtale med MOT. Ifølge organisasjonens nettsider er det dokumentert at MOT har effekt på flere områder som ungdoms selvtillit, optimisme og mot. I tillegg skal dette forebygge hyppig mobbing, mistrivsel, gruppepress, ensomhet og rusmisbruk.

- Jeg håper at dere gjennom MOT kan beskytte dere selv mot det mest negative ved å være ungdom og jeg håper dere i ettertiden kan si at det ikke var så verst å være ungdom i Sømna. Alle har et ansvar for at alle har det bra nok, sa Oppegaard i sin tale til ungdommene.

Press for å lykkes

Camilla Solli Olsen og Simen Garaas er MOT-trenere, eller "coach" som det heter i organisasjonen. Olsen gleder seg til å gi ungdommene innføring i hva MOT står for. Hun mener ungdommer lever under et stort press, blant annet på grunn av sosiale medier.

- Det er så mange arenaer ungdom skal lykkes på. Dette prosjektet er med å gjøre livet mer håndterlig, sier Olsen.

- Verden har endret seg. Vi voksne trenger også verktøy for å være sammen med ungene våre. Bruken av sosiale medier har endret livet til ungdommene, sier ordføreren.