- Vi vet ikke engang sikkert hva Bindal og Vega har protokollført fra det siste kommunestyremøtet, sa formannskapsrepresentantene Steinar Westerberg (Ap) og Leif Edvardsen (Sp) under dagens formannskapsmøte i Sømna.

Protokoll fra Brønnøy ble også etterlyst, mens representantene prøvde å oppsummere resultatet av siste felles kommunestyremøte i Brønnøy. Målet er nå å få til en samstemt protokoll som kan legges frem for kommunestyret i Sømna til signering torsdag.

Lanserte modifisert versjon av benkeforslag

I dagens BA lansererer Vevelstadordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen en modifisert versjon av "Solbakkforslaget" for Sømna og øvrige nabokommuner. Dette  i et forsøk på å berge samarbeidslinjen etter siste felles kommunestyremøte i Brønnøy,  hvor det fremarbeidete felles rådmannsforslag til samarbeid falt, og ble erstattet av et benkeforslag fra Ap, V og H i Brønnøy, det såkalte "Solbakkforslaget".

- Vil dere ha det, spurte sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard formannskapsmedlemmene i Sømna i dag.

Deretter ble vevelstadordførerens modifiserte forslag pakket ned i sømnapolitikernes vesker uten behandling. Dette etter at det fra alle politiske hold i formannskapsmøtet ble uttrykt sterk frustrasjon over nåværende situasjon.

Levnet Arbeiderpartikolleger liten ære

- Vi er ført bak lyset av storebror. Før det felles kommunestyremøtet var det store svulstige ord fra brønnøyordfører og rådmann om samarbeid og omtenksomhet , og så får vi bare en på kjeften, sa formannskapsrepresentant Leif Edvardsen (Sp), som straks fikk støtteerklæring fra Arbeiderpartiets gruppeleder Steinar Westerberg.

- Det støtter jeg fullt ut. Men jeg har ingen grunn til å tro annet enn at brønnøyrådmannen var oppriktig. Jeg beklager at brønnøyrådmannen har måttet jobbe i motvind hele perioden i Brønnøy. Jeg tror han har gått frem i god mening, sa Westerberg og levnet dermed sine partikolleger i Brønnøy liten ære.

Undring og skuffelse

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) betonte at Sør-Helgeland under fellesmøtet hadde en sjanse til å stå samlet.

- Der er vi ikke nå. Kanskje er de ikke så interessert i økt samarbeid. Den innstilling som forelå foran det felles kommunestyremøtet var fremarbeidet fra fem rådmenn og alle hensyn skulle være tatt i den intensjonsavtalen som forelå, uttalte Oppegaard som raskt fikk støtte av Westerberg.

- Vi har vært gjennom en forberedende prosess der alle har stilt seg bak rådmennene, helt inntil det felles kommunestyremøtet. Så kommer det et benkeforslag, og alt faller. Det er helt forkastelig, sa Westerberg.

Sømnarådmann Erlend Eriksen ga også uttrykk for undring og skuffelse.

-Noe har ikke fungert

- Alle disse avisskriveriene om hva som er vedtatt og hvem har protokoll er tegn på at her er noe som ikke har fungert. Det er ikke slik at rådmannen forventer at politikerne til enhver tid skal gjøre det rådmnnen foreslår, men her i denne saken mener jeg det forelå en god innstilling. Vi rådmenn har stått skulder ved skulder i dette. Ved enden av det felles kommunestyremøtet så opplevde jeg det ikke som en god dag for Sør-Helgeland-regionen, og heller ikke Brønnøy, sa Eriksen som mener hele det regionale samarbeidet nå er satt tilbake. Han gjorde det klart at det nå må bli opp til ordførerne å føre prosessen videre.