Det er debatt i lokalsamfunnet etter Brønnøy kommunes vedtak om å gi investeringstilskudd til Brønnøysund IL (BIL) i forbindelse med deres plan om å bygge ny storhall. Brønnøy Venstre vil derfor gi sin versjon i saken.

For en tid tilbake sendte BIL en søknad til Brønnøy kommune om investeringsstøtte til ny storhall, og den 20. juni presenterte BIL ved Espen Slotvik prosjektet for kommunestyret i Brønnøy. Valg av stål som byggemateriale er et resultat av at forrige storhall dessverre havarerte. Brønnøy kommune ble altså invitert til å fullfinansiere det nye hallprosjektet med 7 millioner. Hele prosjektet har en kostnadsramme på nærmere 30 millioner. Det lokale næringslivet bidrar med nærmere 10 millioner kroner, Brønnøy kommune med 7 millioner og BIL med resten i form av egenkapital og tippemidler. Det er et flott samarbeid mellom det, private, det offentlige og frivillig sektor. Slotviks presentasjon var en orientering til kommunestyret og høstet applaus. I etterkant av presentasjonen tilkjennega et stort flertall av politikerne fra ulike partier at de ville støtte prosjektet. Slotvik var tydelig på at de ønsket signaler og var glad for de positive tilbakemeldingene fra kommunestyret.

Den 27. juni var det formannskapsmøte der saken om ny storhall skulle opp til behandling. Et enstemmig formannskap støttet prosjektet med investering. På grunn av produksjonstid for stål-elementer, ble det vurdert å bruke hasteparagrafen slik at man kunne unngå 3-4 måneder ekstra produksjonstid. Formannskapet vedtok å gjøre dette mot èn stemme. Det ligger altså ingen skjult agenda eller konspirasjon bak denne beslutningen, bare et ønske om å effektuere støtten fra kommunestyret 20. juni og å få opp et anlegg til glede for barn og unge fortest mulig.

Brønnøy kommunes andel av finansiering, 7 millioner kroner er investeringsmidler som kommunen har. Dette er penger som bare kan brukes til investeringer, nedbetaling på lån eller settes på fond. De kan IKKE tas inn i driften. De påvirker heller ikke eiendomsskatten. Det er kun en tapt renteinntekt som følge av at man kan sette pengene i fond på rundt 100.000, eller mindre lån som følge av ekstra innbetaling som utgjør sparte kapitalkostnader på rundt 200.000,- som påvirker driften. Disse beløpene er ikke avgjørende i arbeidet med budsjett og økonomiplan. Tvert i mot er det helt akseptable størrelser for å kunne sikre barn og unge et anlegg som gjør det bedre og mer attraktivt for familier i Brønnøy slik Brønnøy Venstre ser det.

Det legges til grunn i vedtaket at alle skolene i kommunen skal kunne bruke hallen gratis på dagtid. I tillegg til at barn og unge under 18 år skal ha like treningsmuligheter i hallen uavhengig hvilken klubb de trener for. Når dette skjer i 2018, et år etter at kommunen har 20 millioner i overskudd fra 2017 og i tillegg kan vente seg i overkant av 40 millioner ikke-budsjetterte inntekter, har man en god mulighet til å investere i framtida.

Til alle som er opptatt av eiendomsskatten, kan Brønnøy Venstre orientere om at den i utgangspunktet for budsjettprosessen er foreslått satt ned med 1 promille for 2019. Brønnøy Venstre jobber for å redusere den med 2 promille i samme periode og ytterligere ned mot 4 promille i økonomiplanperioden. Hver promille utgjør rundt 4 millioner kroner. I dette arbeidet er kapitalkostnader til en ny storhall ingen avgjørende faktor.

Brønnøy Venstre

Kommunestyre og utvalgsledere

Liv Astrid Bang

Ketil Ingebrigtsen

Per Martin Orvik

Dan Remi Mørk

Ann Kristin Lorentsen

Torstein Moe

Jan Tore Nilsen

Kristian Warholm