Utdanningsforbundet skal arbeide for at barn, unge og voksne får et kvalitativt godt og etisk forsvarlig opplæringstilbud, og for at utdanning skal ha en sentral rolle i samfunnet. «Nærmiljø og samfunn i barnehagen» er ett av sju fagområder i rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Under dette fagområdet står det b.la. følgende:

«Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet. Gjennom arbeid med nærmiljø og samfunn skal barnehagen bidra til at barna:

  • Utforsker ulike landskap, blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg og ferdes trygt.

  • Blir kjent med lokalhistorie og lokale tradisjoner.

Utdanningsforbundet er i mot nedleggelse av Toftsundet barnehage med bakgrunn i hva rammeplanen så tydelig sier om viktigheten av at barn får gå i en barnehage i sitt nærmiljø. Brønnøysund kan ikke sies å være nærmiljøet for barn mellom 0-6 år som bor på Toft, Nordhus og Torget.

Utdanningsforbundet mener også at det er for sent å foreta eventuelle strukturendringer og omorganiseringer i Brønnøy barnehage etter at opptaket i barnehagene for neste barnehageår er gjort, og vil derfor oppfordre politikerne til å bevare dagens struktur for kommende år.

Det er viktig å ha gode prosesser før vedtak gjøres i saker som har så stor betydning for både familier og lokalsamfunn. Fokuset må alltid være på barnas beste, og det greier jeg ikke å lese ut av denne høringssaken som nå foreligger. For øvrig vil jeg vise til høringsuttalelsen fra klubben ved Brønnøy barnehage Utdanningsforbundet, som er sendt inn til politisk behandling i denne saken.

Avslutningsvis vil jeg stille spørsmålstegn ved om offentlighetsloven er fulgt i forbindelse med utlysning av barnehagelederstilling i Brønnøy kommune? Utdanningsforbundet mener denne stillingen skal lyses ut eksternt. Arbeidsgiver valgte derimot intern utlysning, og i tillegg ble denne utlysningssaken i drøftingsmøtet med rådmann og de hovedtillitsvalgte unndratt offentligheten. Hvilken hjemmel er brukt her?

Helt til slutt syns jeg det passer med sitat fra en barnemunn (Siri 9 år): «Mannen slutter aldri å lage celler, men kommer i en slags alder han også. Den kalles panikkalderen». Jeg appellerer til politikerne i kommunestyret om ikke å få panikk og gjøre forhastede og ukloke vedtak.

Merethe Paulsen Blomstervik

Leder

Utdanningsforbundet Brønnøy

Merk: nest siste avsnitt er endret etter ønske fra innsender.

Merethe Paulsen Blomstervvik er leder for Utdanningsforbundet i Brønnøy. Foto: Hildegunn Nielsen