I kommunestyret den 16. mai stilte Steve Saltermark fra SV ordføreren spørsmål om han ville følge opp saken om ny kommunestruktur og en bedre og mer effektiv bruk av ressursene overfor de øvrige kommunene på Sør-Helgeland.

Spørsmålet er etter Høyres oppfatning svært relevant. Vi har ingen problemer med å stille oss bak de argumentene som Steve la vekt på;

  • Sør-Helgeland som region favner om drøye 13.000 innbyggere

  • Som 5 kommuner har vi dermed 5-dobbelt sett av ordførere, rådmenn og andre administrative stillinger med sammenlignbar funksjon

  • Selv om Brønnøy ble alene om å ønske en felles kommune på Sør-Helgeland må vi ikke gi opp

  • Vi må derfor tenke nytt med hensyn til hvordan vi kan gi innbyggerne i regionen det beste tjenestetilbudet, og hvordan vi bruker ressursene våre.

Ordføreren besvarte dette med at han selv var enig med Steve, men at erfaringene hadde vist at det ikke var mulig å nå fram. Han hadde derfor ikke store forhåpninger om at nye henvendelser ville lede frem til endringer.

Fra Høyres side er vi 100 prosent enig med Steve i at tiden er overmoden for en ny kommunestruktur på Sør-Helgeland.

Selv om vi ikke nådde fram ved siste forsøk og Brønnøy fortsatt er en «ufrivillig alene-kommune» må vi fortsatt jobbe for gode demokratiske løsninger som sikrer et best mulig tjenestetilbud til innbyggerne i regionen. Hver for oss er vi små, også Brønnøy er en liten kommune.

Ved å forene krefter blir vi fortsatt en relativt liten kommune, men likevel betydelig sterkere enn om vi kjemper hver for oss og ofte mot hverandre. Høyre støtter også Steve sin anmodning til politisk ledelse om fortsatt å engasjere seg og innby til bredt samarbeid, selv om tidligere invitasjoner er blitt avvist.

Regjeringen har også i revidert nasjonalbudsjett klart signalisert at kommunereformarbeidet skal fortsette. Blant annet vil tilskuddsordningen til kommuner som frivillig slår seg sammen bli videreført.

Denne uken kom SSB med befolkningstallene for Sør-Helgeland. I første kvartal 2018 mistet regionen 34 innbyggere. Ingen kommuner har positiv folkevekst, ingen kommuner har fødselsoverskudd heller. Dette er en trend som bekrefter utviklingen også fra 2017. Skal vi sitte stille og se på at denne utviklingen får fortsette?

Lokalt er situasjonen til Trælnes og den såkalte Træxit'en fått mye omtale. Høyre mener at det ikke er flere delinger og grensejusteringer vi trenger nå. Det blir ikke flere sørhelgelendinger av den grunn.

Derimot ligger det etter Høyres oppfatning gode muligheter i å forene krefter og jobbe sammen om gode løsninger som gagner hele regionen. Høyre mener at tettere samarbeid vil styrke mulighetene for bl.a. økt næringsutvikling - og dermed flere arbeidsplasser på Sør-Helgeland.

Vi trenger derfor kloke og modige politikere som tenker regionens beste.

Rune Moe, leder Brønnøy Høyre

Tore Tveråmo, nestleder Brønnøy Høyre