Regjeringa har høring på et forslag om å levere posten bare annen hver dag. Om regninger og kjærlighetsbrev var det eneste som ble levert til folk over hele landet, kunne dette forslaget vært greit. Mye går allerede digitalt, og det går sikkert greit å vente en ekstra dag på regninga.

Men for papiravislesere og mange næringsdrivende er forslaget ikke greit. Regjeringa vil gjøre livet surt for alle som liker å legge papiravisa på kjøkkenbordet, skjenke i kaffekoppen og holde seg orientert om hva som skjer i verden. Manglende papiraviser vil gjøre pressens oppgave vanskeligere og mediemangfoldet mindre. Og skal det finnes andre løsninger på å levere avisa, kunne en kanskje droppet å kutte den tjenesten vi allerede har?

Virkelig krise kan dette forslaget bli for mange næringsdrivende. Regjeringa kan eksempelvis komme til å ødelegge for mange av svineprodusentene i Nordland. De er avhengig av posten for å få sendt rånesæd. Den sendes fra Hamar og inntil nå har de fått levert sæden dagen etter. Om denne reduksjonen av postlevering blir vedtatt, vil det medføre at svinebøndene kan få sædpakker bare annenhver dag. I verste fall kan det bli to dager i uka. Dette vil bli en helt umulig situasjon for svinenæringa, og det vil gjelde mange bønder i hele landet. Purker må insemineres når de er i brunst, og reduseres posttilbudet blir det en helt umulig situasjon for svineprodusentene.

Veterinærene bekymrer seg for prøver som sendes med posten. Og andre næringsdrivende sliter med sen postgang allerede. De som driver utenfor de største byene kan ikke bruke budbiler eller taxi for å levere. Eksempelvis kan kunder som sender protesene sine til reperasjon være nødt å spise grøt i en uke eller to.

Pakker blir det flere og flere av. Netthandelen øker. Bruken av andre leveringsfirma enn posten øker også, men noen av disse firmaene leverer eksempelvis ikke i Nordland. De bruker posten eller Bring. Endringer i posten må ikke gjøre det umulig å drive næring ute i distriktene. Post- og pakkelevering til alle i hele landet er en viktig samfunnstjeneste, og purka må få sæden sin i tide!

Siv Mossleth

Stortingsrepresentant

Senterpartiet

Transport- og kommunikasjonskomiteen

Siv Mossleth besøker Vega fredag 16. februar for å bli bedre kjent med smågrisprodusentenes utfordringer Foto: Bente Milde