Realiseringen av det nye planlagte registerbygget på kaia er etter min mening noe av det viktigste som skal skje i Sør Helgelands-regionen de neste ti årene.

Behovet for et nytt bygg er for lengst fastslått, men prosessen så langt har ikke vært god, verken for registrene eller Brønnøysund. Ting har tatt altfor lang tid – noe som i hovedsak skyldes manglende lokal samling om et felles løsningsalternativ.

Forsøk på kobling med andre utbyggings- og reguleringssaker har åpenbart skadet fremdriften. Nostalgiske forestillinger om bevaring av preg av forfallent kystladested fra 60-tallet har ikke bidratt positivt. Det er i ettertid lett å se at ulike lokalpolitiske profileringer heller ikke har virket positivt.

Departementet bør etter mitt syn berømmes for at man til sist har skåret igjennom og lagt opp til en snarlig realisering av et spennende nybygg på kaia. Alternativet som departementet med tilslutning fra brukerne ved registrene har gått inn for, vil etter mitt syn også kunne gi en god funksjonell løsning. Plasseringen på kaia vil dessuten være en verdig videreføring av det vi er vant å se – Brønnøysundregistrene – midt i landet, midt i leia.

De som i dag bygger og bor i Brønnøysund, mange av dem knapt nok født da registereventyret startet opp i 1979, tar kanskje dagens etablerte situasjon som en gitt og evigvarende selvfølge. Men vi som levde i Brønnøysund på 70-tallet og husker tilstanden og misstemningen den gangen, forstår fullt ut hvordan den positive utviklingen har sammenheng med etableringen og utviklingen av registrene.

Samtidig føler vi alle uro for hva fremtiden vil bringe. Fortsatt avklarte og utjenlige lokaliseringsløsninger må ikke føre til at registrene ikke lenger klarer å opprettholde sin status som nasjonalt registerkompetansesenter, med ansvar for både eksisterende og fremtidige offentlige ITK- oppgaver.

Det som er godt for Brønnøysundregistrene er godt også for byen og regionen. Det dårligste alternativet er at saken igjen utsettes, med den følge at et nytt bygg kanskje ikke kommer i det hele tatt. Nå er det derfor viktig at man lokalt samler seg om en snarlig realisering av det nye bygget.

Konkret vil det måtte bety at Brønnøysund havns betydning og plass i bybildet må bli forsvarlig ivaretatt. Behandling og godkjenning av nødvendige tomteerverv og reguleringsplaner må fremskyndes. Kompetansestrid mellom havnestyret og kommunens sentraladministrasjon må unngås.

En unødvendig lang og utmattende ventetid for både lokalt næringsliv og lokalsamfunnet ellers, og da særlig for dem som i dag og i årene som kommer skal videreføre den for samfunnet viktige oppgaven ved Brønnøysundregistrene, bør nå være over.

Jeg håper at våre ansvarlige lokale politikere nå kjenner sin besøkelsestid og sier: Sett i gang!

Roald Tørrissen

Roald Tørrissen er tidligere sorenskriver ved Brønnøy tingrett. Han var direktør for Brønnøysundregistrene fra 1988 til 1994. Foto: Matti Riesto