Jan-Erik Maasø og kona Irene Wik Johansen sendt brev til Brønnøy Kirke om å få trimmet hekken og trærne som de er nabo til.

- Det er ingenting som har skjedd med buskene og trærne som skygger for, sier Maasø, som er nabo til kirkegården.

- I brevene som har blitt sendt så fikk vi avslag på trimming. For noen år siden plantet de nye trær i hekken som ligger ved nabolaget. Da fikk vi beskjed fra grønn sektor om at de trærne ikke skulle bli så store. Gjerdet som rammer inn buskene er ikke i særlig god stand, de skulle heller ha blitt holdt ved like, sier han.

Slik ser det ut fra terrassen til Jan-Erik Maasø, med kirkens hekk på andre siden av gata. Foto: Privat

Maasø sier at de voldssomme vekstene gjør det vanskelig å vite hva som skjer inne på kirkegården. Dette er også problematisk mener han.

- Vi aner ikke om det foregår begravelse på den andre siden av hekken mens vi driver med hagearbeid eller annet arbeid som kan være støyende. Det er trist og respektløst for de pårørende, sier han.

Han sier at han og kona har sendt mail til kirken siden 2011. De har fått svar, men det har vært lite handling.

- Vi vil bare at buskene og trærne skal trimmes, vi har aldri sagt at noe skal fjernes. Solen kommer ikke inn til oss når hekken og trærne er så høye, sier han.

Lover og regler for høyde av trær

I følge lovdata.no sier nabolovens § 3 at et tre skal ikke stå nærmere en tomt enn en tredjedel av treets høyde. Hvis et tre er ni meter høyt, kan det ikke stå nærmere enn tre meter til ett hus.

I en mail fra Irene Wik Johansen sier hun at de ikke har målt avstand fra hekken til huset, men det vil bli gjort hvis det er nødvendig.

- De gjorde en gang en såkalt oppstramming, de tok bort 3-4 greiner, men det var så langt fra stammen at vi ikke så det før vi gikk helt bort til treet, skriver hun.

- Hekken er heller ikke ordnet slik det tilidgere ble lovet, den er sikkert 3-4 meter vil jeg tro, skriver hun i mailen.

Ikke alene

Bjørg Thorbergsen bor også i Admiral Storheils gate og sier at nabolaget badet i sol og lys før.

- Husene i dette nabolaget kom i 1965, da hadde vi mye sol i hagene og det var lyst. Nå har vi ingenting.

Hun sier at den høye hekken og buskene er med på å svekke trivselen i nabolaget.

- Det blir mørkt veldig fort hos oss på sommeren. Det føles som at vi bor i en skog, når vi egentlig bor i en by, sier hun.

- Jeg ser ikke vitsen med å plante trær i en hekk, den er kjempehøy. Vi er rett og slett innestengt og har ikke sol, sier hun.

Hun sier at dette har vært et problem siden det første brevet ble sendt i 2011. Bjørg og Irene har brevvekslet med kirken om dette.

- Det siste brevet ble sendt for tre år siden. Siden da har vi bare sittet på gjerdet, sier hun.

Hun mener naboene blir oversett.

- Det føles som at de ikke hører på oss, tilbakemeldingene vi får er ikke særlig forståelsesfulle for vår del, sier hun.

- Vi har ikke sett sola siden 17. mai, sier Maasø.

Trærne et sterkt vern

Kirkeverge i Brønnøy Kirke Jan Kristiansen sier at det er lover og regler for hvor høye busker og trær på kirkens område skal være.

- Grønn sektor bruker å ta seg av trimmingen når de har tid og mulighet til det, sier han.

Han sier at det er vedtatt å tilføre midler til utvidelse av kirkegården i budsjettet for 2019.

- Vi skal utvide deler av kirkegården til neste år og da skal området rundt kirkegården, inkludert trærne ved Admiral Storheils gate, stelles med. Hekken vil bli beskåret. I budsjettet er det lagt inn 5 millioner kroner for 2019, sier han.

Han mener trærne på kirkegården har sin plass.

- Alle trærne inne på kirkegården har et sterkt vern og er med på å gjøre kirkegården til en grønn lunge midt i byen, sier han.