Prosjektleder og skipper i In the same boat, Rolf Ørjan Høgset drar opp og ned norskekysten for å rydde opp plast og annet søppel som ligger i sjøen. Med på reisen har han sitt faste mannskap med frivillige fra hele verden.

- Vi er en forening som jobber med å rydde havet for plast, med et fast mannskap året rundt, der vi går opp og ned kysten. Vi har ryddet strender fra Oslo til Tromsø og håper å også få tatt de aller nordligste områdene.

Startet opp i fjor

De startet med foreningen og reisingen i fjor.

- Siden vi startet opp har vi ryddet 10.000 sekker med søppel, pluss det som ikke får plass i sekker. Det meste er plukket i år, sier han.

I gjestehavna ligger det to båter som er med på reisen. Den ene, Sheba Queen, som samler opp søppel og huser frivillige, og den andre, Live, som også fungerer som et videoproduksjonsbåt.

- Videoene vi lager legges ut på facebooksiden vår. Grunnen til at vi gjør det er at folk skal få se hva som skjer og hvor mye søppel som ligger i sjøen, sier han.

- Vi har kameraer overalt på den båten, sier han.

Frivillig mannskap

Det faste mannskapet består av frivillige som kommer på båten på ulike steder.

- De frivillige er både norske og internasjonale. Vi har hatt gjester fra flere titalls forskjellige nasjoner, blant annet franske, tyske, amerikanske og fra forskjellige land i Asia. Hun ene vi skal plukke opp i Rørvik har vært med to måneder før hos oss, og kommer nå tilbake, sier han.

- Hvor vi skal videre er vi ikke sikre på. Det er så fint vær her i Brønnøysund så vi har egentlig ikke lyst til å dra, sier han.

- Jeg tenker at grunnen til at de blir med på dette er for at de får en grundig opplæring i sjømannskap og får være med på å seile, samtidig som de gjør en god sak. Vi har fått gode tilbakemeldinger og det er tydelig at dette faller i smak, sier han.

Han planlegger å åpne faste baser langs kysten.

- Vi planlegger å åpne faste baser langs kysten, der det skal være båter og annet utstyr tilgjengelig for både lokalbefolkningen og tilreisende, sier han.

Jobbet i reklamebransjen

Rolf-Ørjan er en av tre stykker som hadde hver sine prosjekt, som de slo sammen til det som i dag er foreningen In the same boat.

- Før jeg begynte med dette så jobbet jeg i reklamebransjen. Lagde reklame for produkter som blant annet ketchup og vaskemiddel. Når jeg så de produktene jeg lagde reklame for ligge på stranda, skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe med dette, sier han.

På ferden fokuserer de ikke bare på søppel.

- Vi fokuserer også på de positive tingene med havet, blant annet fiske og seilopplevelser. Mange er ikke klar over at det er fotosyntesen i havet som produserer 2/3 av oksygenet vi puster. Om vi fyller havet med plast, kan vi stenge ute sollyset, og fotosyntesen kan stanse, sier han.

Han mener at alle har plast i seg på grunn av plastforurensningen i havet.

- Folk forstår ikke hvor alvorlig det er og hvor lenge plast kan ligge i sjøen. Den brytes ikke ned, den brytes opp i mindre biter, mikroplast, som går inn i næringskjeden og havner på middagsbordet vårt. Alle mennesker har faktisk plast i seg.

- I følge en britisk undersøkelse kan man for eksempel få i seg opp til 11 000 plastbiter pr. år, om man spiser sjømat regelmessig, sier han.

Sheba Queen, Live og deres mannskap har vært rundt Torghatten og ryddet på de sørligste skjærene.

- Vi plukket med oss over ett tonn med plast når vi var der. Vi har tatt med oss det verste og vi tar også det som andre strandryddere ikke får tatt med seg på grunn av vekt og størrelse. Vi plukket opp to store røde flytefendere med isopor inni, der den største veide 150 kilo. Isopor er lett, men når det er snakk om en viss mengde kan det fort bli tungt. Vi fikk også med oss en «floater» fra oljeindustrien på 350 kilo.

Han har også sett mye fiskeutstyr som har grodd seg ned i havbunnen og fjæra.

- Fiskeutstyret er lagd for at det skal tåle mye over lengre tid. så det brytes ikke like lett opp. Denne gangen var 90 % av søppelet vi fant fra fiskeindustrien. Det drives mye fiske og oppdrett her ute, så det er ikke rart at vi finner både mye garn, tau og annet fiskeutstyr, sier han.

In the same boat har fått støtte fra blant annet Miljødirektoratet og DNB.

- Vi har fått en del støtte fra Miljødirektoratet, sparebankstiftelsen DNB og Plastreturs Miljøprosjekt, som drives av Grønt Punkt. Heldigvis får vi også donasjoner fra hyggelige privatpersoner, stort og smått, sier han.

Frivillig arbeid

Ian Grace er fra Nord Carolina og ble med på grunn av interessen for havet og muligheten for å utdanne seg videre innen marine fag. Han har allerede tittelen marinbiolog.

- Jeg synes at Norge passer bra til å utdanne seg innenfor sjøliv og marine fag, og jeg ser for meg at jeg kommer til å jobbe med forskning om marin forsøpling om ett eller halvannet år, sier han.

Finn Schumann fra Tyskland har vært på ferie med familien sin i Norge to ganger før han bestemte seg for å bli med på Sheba Queen.

- Jeg likte landet veldig godt og ønsket å gi noe tilbake til lokalbefolkningen, med å hjelpe til å rydde kystlinjen, sier han.

Julia Ulmschneider er ferdig på universitetet.

- Jeg ønsket på gjøre noe annet før jeg begynte i fast jobb. Jeg søkte etter frivilligarbeid og da kom jeg over dette, sier hun.

Patrick Herbolsheimer er også fra Tyskland.

- Jeg hadde lyst til å reise verden rundt, så jeg startet med Nord Europa. Så fant jeg dette og bestemte meg for å bli med da jeg også fikk oppleve seiling. Har ikke vært i Norge før, folkene er hyggelige og maten er god, sier han