Arbeidet med Salhushallen er på oppløpssiden, men overleveringen til kommunen blir ytterligere forsinket på grunn av betalingsproblemer.

— Hugaas entreprenør har ikke gjort opp til rett tid én eneste gang siden starten. Vi har enten måttet true med å legge ned, eller gå fra arbeidet for å få betalt. Onsdag var tredje gang vi forlot arbeidet. De to første var før og etter jul. Det er irriterende og synd at hallen dermed blir forsinket, sier daglig leder i Rørlegger 1 Ronny Brekk.

200.000 utestående

Han forteller at VVS-arbeidet snart er i mål.

— Vi er bortimot ferdig. Men med rundt 200.000 kroner utestående setter vi ikke på vannet og holder igjen dokumentasjon. Det er de pressmidlene vi har, sier Brekk.

Sinus la ned arbeidet fredag.

— Vi har fått betaling, men den har kommet sent. Nå har vi forlatt arbeidet i dag, og så forventer vi at oppgjøret på mandag er på plass, så vi kan fortsette å jobbe, sier daglig leder Arnt Schjølberg.

Berg: — De er veldig godt fornøyd

Til Brønnøysunds Avis hevdet Hugaas' innleide prosjektleder, Svein Berg, at det var snakk om et engangstilfelle.

— Det er én som gjorde det et par dager, men det er full enighet nå. Han som gjorde det er i prinsippet ferdig med sin leveranse, uttalte han.

Hugaas har flere store prosjekter samtidig. Prosjektlederen framholdt at det skal lite til for at slike problemer kan oppstå og at det ikke var uvanlig. Han gikk også langt i å advare de lokale bedriftene mot å snakke med avisen.

— Vi bruker veldig mye lokale underleverandører. Men om vi henges ut, da må vi revurdere om vi bruker lokale underleverandører. Det er én som ikke har vært på jobb, det var også en tid da det ikke var noe jobb å gjøre. Det hemmet ikke fremdriften av prosjektet, uttalte Berg til BA.

Etter å ha snakket med de lokale bedriftene framholdt han at forholdet nå var det aller beste.

— At Hugaas ikke betaler sine underleverandører blir et skjevt bilde av prosjektet. Jeg opplever at de er veldig godt fornøyd med samarbeidet, sa Berg til BA.

Bendiksen: — Har ikke fått oppgjøret de lovet

Nå forteller daglig leder Vidar Bendiksen om vedvarende problemer med betalingen, og at han fortsatt ikke har fått oppgjøret han ble lovet etter samtaler med Berg for tre uker siden.

— Vi har 200.000 utestående som jeg ble lovet skulle komme nå i månedsskiftet, men jeg har ikke sett snurten av pengene. Da vi begynte i fjor vinter kom betalingen i starten, men siden i sommer har det vært helt håpløst, sier han.

Bendiksen entreprenør har gjort det arbeidet bedriften kan gjøre så langt.

— Det som gjenstår er asfaltering, belysning og klargjøring på utsiden, samt omgjøring av "kiss and go-feltet". Det arbeidet starter til våren. Jeg frykter for hva som skjer med sluttoppgjøret. Vi har solid økonomi, så det er ingen fare for oss. Men vi så jo nylig at Multi-Byggs konkurs rammet lokale leverandører hardt, sier Bendiksen.

Helgeland Bygg: — Veldig useriøst

Brønnøysunds Avis har kontaktet alle de lokale underleverandørene. Helgeland Bygg, som har tømrerkontrakten, har også presset fram oppgjør.

— Vi er á jour, men vi har måttet true med å stoppe arbeidet gang på gang for å få betalt. Det er veldig useriøst og overhodet ikke artig, sier daglig leder Thor Reiersen.

Helgeland byggs Kim Berger er i gang med innspurten. Foto: Jøran Horn

Øyvind Ellingsen AS, som har maler-, flis- og gulvbelegg-oppdraget, forteller også om sen betaling.

— Jeg har purret på hver faktura og fått betalt etter forfall. Før jul forlot jeg også hallen i solidaritet med de andre lokale leverandørene, sier Ellingsen.

Brønnøy blikk er dermed alene om ikke å ha hatt noen problemer.

— Vi leverer beslag til vegger og tak, og har fått oppgjør på det vi har fakturert til nå, sier daglig leder Dan Axel Grande.

Berg: — Jeg kommer til Brønnøysund tirsdag

Daglig leder i Hugaas entreprenør, Frank Robert Hanshus, henviser til prosjektlederen for ytterligere svar.

— Det er en sammensatt sak. Dere får tilbakemeldig fra de som jobber med prosjektet i løpet av kort tid, skriver Hanshus i en SMS til BA fredag ettermiddag.

Prosjektleder Svein Berg ønsket fredag ikke å snakke med BA om saken.

— Jeg kommer til Brønnøysund tirsdag og har avtalt et møte med underleverandørene da. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Berg.

Brønnøy kommune: — Beklagelig situasjon

Plansjef i Brønnøy kommune, Gunvald Eilertsen, har på vegne av byggherren fulgt prosjektet nøye.

— Vi er klar over situasjonen og det er beklagelig at det har blitt slik. Signalene vi har fått fra de lokale leverandørene har vi tatt på alvor og tatt videre både med prosjektleder og daglig leder i Hugaas entreprenør, sier Eilertsen.

Han sier at kommunen har betalt alle fakturarer fra Hugaas, og at kommunen ikke kan kreve at de pengene øremerkes til de lokale leverandørene.

— Vi har fulgt betalingsplanen og ikke holdt igjen noe. Når det gjelder faktureringen fra de lokale leverandørene er det forhold de har med Hugaas. Det har ikke vi innsyn i, og vi kan heller ikke si at den og den levarendøren skal ha pengene, sier Eilertsen.

— Kan det være aktuelt å garantere for de lokale bedriftenes utestående og holde tilbake sluttoppgjøret inntil Hugaas har gjort opp?

— Det er uaktuelt slik situasjonen er nå. Jeg tror man finner ut av dette, sier Gunvald Eilertsen.