Gjennom prosjektet "In the same boat" har Børje Møster fra Bergen et ønske om å gjøre en innsats for å plukke plast langs kysten fra Bergen til Tromsø. Med en seilbåt på 64 fot og et internasjonalt mannskap, dro han fra Bergen 22. april og vender ikke tilbake før i september. Torsdag kom de til Brønnøysund og startet umiddelbart med strandrydding ved Torghatten. Fredag fortsetter sankingen av søppel langs strendene ved Torghatten før turen går videre til Vega og videre nordover.

Privat engasjement

I høstens statsbudsjett ble det satt av 35 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling, en økning på 20 millioner fra året før. Miljødirektoratet fordelte pengene i mai. 20 millioner kroner går til strandrydding, seks til båtvaskanlegg og ni millioner til forebyggende og holdningsskapende tiltak.

– Vi fikk inn over 200 søknader. Det er soleklar rekord og nesten tre ganger så mange som i 2016. Vi tror at gåsnebbhvalen som ble funnet med 30 plastposer i magen, har blitt en vekker for mange og vist hva marin plastforsøpling i ytterste konsekvens kan føre til, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding. Hun sier videre at de som ikke fikk støtte denne gang kan søke tilskuddsordninger andre steder.

Møster søkte om støtte til sitt prosjekt, men hørte aldri noe fra Miljødirektoratet. Han håper på sponsorer som vil støtte hans prosjekt under veis.

- Jeg bruker egne sparepenger, men det er klart at pengene renner ut. Dette er et privat initiativ gjennom mitt enkeltpersonforetak. Jeg holder foredrag der vi kommer for å få noe i gang lokalt. Skape en synergieffekt med lokalbefolkningen. Denne gang har vi ikke planlagt så godt og det er ikke så mange som er med oss for å rydde. Andre steder har vi vært opp mot 30 personer, forklarer Møster.

Sjokkert over mengdene

Gjennom hele sitt voksne liv har Møster vært engasjert for miljøet. Han ønsker oppriktig å være med å bidra. Det gjør også det unge mannskapet han har med seg. Gjennom ordningen "Workaway" kan mennesker som ønsker å jobbe for kun kost og losji, oppleve nye land og kulturer. Dette har mannskapet om bord i seilbåten til Møster gjort. Jose Luis Santana (21) fra Spania, Cora Soucek (18) fra Tyskland, Morgane Dignan (24) fra Frankrike og Jan-Niklas Jordt (19) fra Tyskland er med for å bidra. Det er utskifting av mannskap underveis i løpet av disse månedene. To har mønstret av allerede og de som skal være med lengst er med i 16 uker. Totalt er det ti personer som skal være med på akkurat dette prosjektet.

- Vi finner masse plastikk, det er plastikk over alt, forteller Dignan. Hun har vært i Norge i seks måneder og har jobbet forskjellige steder. Hun synes det er givende å være med i dette prosjektet.

- På Homla ved Molde fant vi ekstremt mye plastikk. Vi jobbet i seks timer. Jo mer vi fjernet i overflaten, jo mer fant vi dypere ned i sanden. Vi var fire personer, men fikk bare ryddet litt av stranden, forteller hun og sier samtidig at hun er bekymret over at det er så mye mikroplast.

- Var dere forberedt på at det ville være så mye søppel langs strendene?

- For meg var dette et sjokk. Jeg ante ikke at det var så mye, selv ikke jeg som bor ved kysten i Frankrike. Det jeg har opplevd her gjør at jeg vil involvere meg mer, sier Dignan.

Statlig oppgave

Møster setter pris på alle privatpersoner som gjør en innsats for å rydde strandsonen. Han mener likevel at dette burde engasjert myndighetene i langt større grad enn hva som er tilfellet i dag. Med den mengden søppel som reker i land, kan man bare tenke seg hvor mye som havner på havets bunn. Han mener staten må ta ansvar og ansette folk som har som hovedoppgave å rydde strendene langs hele kysten på helårsbasis.

- Hvert land må ta ansvar for at folk kan levere søppelet gratis og forsvarlig når de plukker søppel, sier Santana.

Daglig leder Øyvind Andreassen ved Shmil i Brønnøysund setter stor pris på dette engasjementet fra Møster og mannskapet hans. Fredag delte han ut flere esker med gratis søppelposer til dem.

- Det er utrolig bra at de bidrar på denne måten. Vi må huske at kun 15 prosent av søppelet driver mot land. Hele 70 prosent synker til bunns i havet. Dette er et stort, stort problem og jeg er glad det er mange som engasjerer seg, sier Øyvind Andreassen.