Et dypt hull i plenen avdekket minner fra 2. verdenskrig

Britt Anne Helmersen og Jørn Fagerland fikk sjokk da de plutselig oppdaget et 12 meter dypt hull i hagen lørdag morgen.
Brønnøy

Paret har bodd øverst på Høgåsen siden 1989. De var klar over at det hadde vært et vakttårn og løpeganger langs hele Høgåsen. Likevel var alt dette dekket til og ute av syne. Slik ble det i over 70 år.

Artelleri gr. Brønnøysund

Brønnøy kommune beskriver på sine nettsider Artilleri gr. Brønnøysund: "Herunder sydbatteri i Høgåsen, nordbatteri i Skarsåsen og batteri Ylvingen. Det var ca. 120 soldater ved hvert batteri. I Kirkehaugen var det også en infanteritropp på ca. 100 mann. I tillegg kom marine-kommandoen ved havna".

- Vi oppdaget dette lørdag. Det var Britt Anne som så dette først og syntes det var noe rart her. Da det ble litt lysere så vi at hele hekken lå flat, forteller Jørn Fagerland.

Lekte her etter krigen

Plenen og deler av hekken hadde forsvunnet ned i bakken. Dybden er målt til 12 meter. Mange har vært for å se på hullet som plutselig har oppstått. Blant annet Ole Larsen og Arnold Einvik som begge vokste opp i dette området på 1950-tallet. Det var før det ble fattet en beslutning om å grave over og tette igjen alle løpegangene som tyskerne brukte i Høgåsen.

- Det var et stort hull her med ei luke i gulvet og vi kunne gå inn og åpne denne luken. Jeg mener det var en stige her også og vi kunne gå tvers gjennom her, forteller Arnold Einvik.

De forteller at det var løpeganger over hele Høgåsen til der Helgelandsheimen er. De fikk ikke lov til å leke i løpegangene, men i utsiktstårnet lekte de mye.

- Lenger sør her var det to store kanoner som sto, erindrer de to.

- Hva tenker dere når dere får høre at det plutselig har kommet et hull her?

- Jeg trodde det var plugget igjen med stein, i hvert fall her under, sier Ole Larsen. Både han og Einvik er overbevist om at tyskernes tårn sto akkurat her hvor hullet har oppstått.

Sperret av området

- Visste du at tårnet hadde stått i hagen din?

- Vi visste at det er mye krigshistorie i Høgåsen og i Kirkehaugen, men ikke at det var et stort hull under her, sier Fagerland.

Han roser Brønnøy kommune som kom raskt til stedet for å se på hullet. Både brannvesenet og politiet har vært på stedet og sperret av hagen til Helmersen og Fagerland, i tillegg til naboeiendommen.

- Alle etatene var kjapt på stedet og skjønte alvoret i dette. Det er ikke noe særlig når det er unger som bruker dette som gjennomfartsvei, sier Jørn Fagerland.

Det er fortsatt uklart hvorfor hullet oppsto akkurat nå. Det har ikke foregått anleggsarbeid i nærheten, men det har regnet en del de siste dagene.