Se direkte streaming her

Fylkesmann Hill-Marta Solberg mener det må brukes tvang for å sammenslå kommuner i Nordland. Men Sør-Helgeland ble ikke nevnt i denne sammenheng.  Solberg er imidlertid helt sikker på at noe må skje på Sør-Helgeland,  selv om det ikke har kommet avklaringer så langt her.

- Det er så store endringsbehov at det må komme noen løsninger i fremtidige prosesser, konstaterte hun.

Regionsamarbeid kan gi demokratisk underskudd

Vega, Bindal, Sømna og Vevelstad ville stå alene, men samarbeide i en ny kommuneblokk på Sør-Helgeland. Storebror Brønnøy har vært skeptisk, og hoppet av.  Kommuneblokken skulle ha et regionstyre på elleve medlemmer utgått av kommunestyrene på Sør-Helgeland.

Solberg mener at frykten for å bli storkommune kan ende med et demokratisk underskudd på andre måter.

-Interkommunalt samarbeid vil ha stor betydning fremover. Men dette har med seg at mye av den demokratiske innflytelse kommunestyret er ventet å ha,  blir flytta ut til andre styreformer, påpekte Solberg.

Kom aldri særlig langt på Sør-Helgeland

Fylkesmannen mener det er gjort utrolig mye verdifullt arbeid i den kommunereformprosess som har vært ført så langt. Men når det kom til Sør-Helgeland, så betonte hun at når det kunne se ut til at det hadde skjedd lite i Hald-regionen etter kommunevalget, så har ingenting skjedd på Sør-Helgeland.

- Her er ingen avklarte strukturendringer, og prosessene kom aldri særlig langt i dette området. Disse fire små og en middels stor kommune må en si -Brønnøy er den tredje største vekstkommunen i Nordland -med  befolkningsvekst på 11 prosent. Likevel er de ikke stor med sine omlag 7000 innbyggere. De  fire små har åpenbare utfordringer, slik som Vevelstad. De klarer seg fordi det er liten avstand til Brønnøy, men vi vet at her er en kommune som er veldig avhengig av å løse oppgaver med andre. så har vi Bindal i sør med en befolkningstilbakegang på 27,5 prosent. En stor tilbakegang tilsvarende Beiarn, og Bindal har også den skjeveste befolkningssammensetningen i fylket.  Så selv om det ikke er kommet avklaringer så langt i prosessen, så er det så store endringsbehov at det må komme noen løsninger i fremtidige prosesser, konstaterte fylkesmannen.

Innledet med tvang i nord

-Jeg må aller først konstatere; de målsettinger som er formulert for prosessen nås ikke i Nordland gjennom denne reformen.  Bare 8 av 44  kommuner i Nordland har gjort positive vedtak på at de kan tenke seg slå seg sammen, men desverre hadde ingen en klar partner på andre siden av grensen, sa Solberg som har trukket følgende konklusjon:

-Det blir ingen endringer hvis vi skal legge 100 prosent frivillighet  til grunn. Det gjør meg fra mitt ståsted betenkt. Vi er kanskje det fylket av alle som har det største reformbehovet, sa fylkesmannen som vil ha sammenslåing av kommuner i Ofoten og Lofoten.

Hill-Marta Solberg