Kenneth Wermundsen er leder av Terråk IL som er arrangør av den tradisjonsrike Nordlandsbåtregattaen. Den arrangeres for 40. gang denne helga. Første gang var i 1979 og neste sommer markerer idrettslaget 40 års jubileet.

– Neste sommer skal vi slå skikkelig på stortromma når det gjelder band og festplass. Det er et nytt område bak butikken på Terråk der vi skal lage en provisorisk scene nå, men der det vil være en skikkelig scene til neste år, forteller Wermundsen.

Båtbyggertradisjonen

Formålet med regattaen har helt fra den ble arrangert for første gang den 30. juni og 1. juli 1979, vært å fremme kjennskapen til og kulturen rundt Nordlandsbåten. Dette året starter det allerede torsdag kveld med båttur til Alslia med JB Båtskyss. Her vil det bli omvisning og demonstrasjon av tradisjonell båtbygging og Bindal Frivilligsentral serverer rømmegrøt og spekemat.

Fredag kveld er det fotballkamp i 6. divisjon i Åbygda hvor Bindal møter Egge. Samme kveld er det quiz og pubkveld med Bryan Adams Tribute i teltet i Terråk sentrum.

Det ventes et yrende folkeliv på Terråk denne helga. Foto: Hild Dagslott

Regatta

Lørdag håper Wermundsen det vil være sol og yrende folkeliv på markedsplassen og i båthavna. En salutt markerer den offisielle åpningen før rokonkurransen starter. Når den er avviklet begynner selve regattaen som går over to dager. Seglingen består av en runde og tiden er satt til tre timer. Hovedkomiteen kan avbryte seilasen tidligere (etter en time), eller forlenge tiden hvis værforholdene tilsier det.

Mens regattaen pågår avvikles også et sykkelritt for barn. Tour de Terråk er et sykkelritt for barn fra 0-10 år som deltar med egne sykler på to eller tre hjul. Ekstra underholdning for ungene denne helga er besøk av Eliasbåten hvor ungene kan få seg en liten runde på vannet.

På rådhuset er det en fotoutstilling med fotograf Elisabeth Strand og på kvelden er det utefest med Contrazt og Bryan Adams Tribute.

Søndag er det fortsatt markedsplass og matsalg ved båthavna. Denne dagen kan det konkurreres mellom naboer og venner i familieroing samt at regattaen fortsetter mens det blir kåret årets Aus-taus og Aus-kar.

Legger ferien til Terråk

Wermundsen flyttet til Terråk i 2012, men har ennå ikke prøvd å segle Nordlandsbåt.

– Første gang jeg var på regattaen var i 2012. Det er et folkehav med masse boder og kjempegod stemning. For mange markerer dette starten på sommerferien og mange legger en miniferie til Terråk. Jeg har inntrykk av at alle kommer hjem for å treffe gamle kjente og alle går rundt og smiler, forteller vestlendingen.

På det meste har det vært 1200-1300 mennesker til stede under regattaen, gjennomsnittet ligger et sted mellom 800 og 1000 personer.

– Dette er den store hovedinntektskilden til Terråk IL. Den drifter skiløype, håndball og fotball. Takket være komiteer og dugnad er dette mulig, uten hadde det ikke gått. Det er også derfor vi kan ha en billig årskontingent for dem som er medlem i idrettslaget. Dette er ei helg i året hvor folk virkelig bretter opp ermene og står på. Jeg tror folk setter pris på at det kun er ei helg de virkelig må gjøre en innsats, så kan de heller ta det med ro resten av året, fleiper Kenneth Wermundsen.