For fire år siden vedtok kommunestyret i Bindal en kommunikasjonsstrategi for kommunen der det ble satt som mål at kommunen skulle være aktiv i sosiale media. Det ble lage en egen «vær varsom-plakat for ansatte». Nå mener kommunestyret at det er på høy tid at også de folkevalgte får slike retningslinjer for publisert materiale.

– Etter alt som har skjedd på facebook det siste året føler jeg behov for at vi også får en slik plakat. Ytringsfrihet skal det være, men det er viktig at vi husker hvilke roller vi har, at vi tenker over om det er rett at vi uttaler oss i enkelte saker, innledet ordfører Britt Helstad debatten i kommunestyret.

Ungene reagerer på foreldrene

Ordføreren er redd enkelte debatter og nivået på disse på facebook, kan medføre at kommunestyret, hun som ordfører, og Bindal kommune mister tillit og respekt. Selv har hun blitt forsiktig med å bruke facebook.

– Den 24. februar fikk jeg mange telefoner om når stemmelokalene var åpne. Jeg tenkte at jeg skulle legge ut åpningstider og lokaler på «Det som skjer i Bindal» på facebook. Mandag morgen tenkte jeg at jeg skulle dele det jeg la ut om noen lurte. Jeg fikk nesten sjokk. Det var 102 kommentarer, og noen jeg slett ikke syntes var fine. Det gikk ikke direkte på meg, men på bindalinger. Da tenkte jeg at jeg skjemmes. Jeg slettet alt og la ut på nytt, fortalte Helstad i kommunestyret.

Hun undrer seg over hvordan folk utenfra ser på bindalingene når ytringer får fritt spillerom i sosiale medier.

– Det er også flere foreldre som sier til meg at de får beskjed fra ungene sine at de må slutte å kommentere. Vi må ikke glemme at våre barn og barnebarn sitter og leser akkurat det samme som oss. Vi skal være voksne. Vi har også en arbeidsgiverrolle oppe i dette, det er nesten slik at jeg tenker at det må være strengere for oss enn arbeidstakerne våre. Vi må ha en annen omgangsform. Vi har sagt vi skal være egen kommune, og vi må finne veien videre sammen. Den ene bygda må ikke sitte å snakke stygt om den andre, dette må vi slutte med. Jeg snakker om alle bindalingene, dette er ikke spesielt for oss som sitter her. Men vi kan ikke lage regler for alle bindalinger, men vi kan lage for oss, sier Helstad.

– Mye dritt på facebook

Elin Lian fra SV la også vekt på hvilken sjargong som føres over lunsjbordet på ulike arbeidsplasser i kommunen.

– I forbindelse med valget var det forferdelig mye dritt på facebook. I påsken skrev jeg et innlegg, og jeg var irritert. Jeg ba om samarbeid og ba folk begynne å snakke positivt om hverandre. Ikke å mobbe og snakke nedsettende om dem som kom fra andre steder i kommunen. Jeg tenker at vi må skape gode holdninger. Skal vi være én kommune, så må vi oppføre oss som én egen kommune. Jeg vet arbeidsplasser der man snakker stygt om andre grender, det er ikke slik vi skal ha det. Jeg vet at ungdommene ønsker å finne på ting sammen. Dette må vi ta tak i og gjøre noe med. Vi skal skryte av plassene våre og være glad i hvor vi kommer fra. Da vi planla den første bindalsdagen, gravde vi ned stridsøksa. Den har blitt gravd opp igjen. Vi har det trivelig når vi møtes som Britt sier. Vi må gå i oss selv og tenke over hva vi egentlig sier om hverandre, formaner Lian.

Dette fikk rådmann Knut Toresen til å sprette opp på talerstolen.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si noe, for jeg er ikke på facebook. Det du sier nå Elin, er veldig fornuftig. Men med de eksemplene du viser til at de snakker slik på kantina, er du med å fyre opp under fordommene. Det er veldig uheldig og et veldig godt eksempel på hvordan det ikke skal være, mener Toresen.

Elin Lian svarte i en replikk at dette var en veloverveid uttalelse.

– Jeg gjorde dette bevisst fordi jeg vil vi skal tenke over dette. Jeg har fått det fortalt at dette har blitt gjort. Det er ikke slik det skal være. Jeg gjorde det bevisst for å få folk til å våkne litt, sier Elin Lian.

En times betenkningstid

Dag Christer Brønmo (Sp) på sin side er enig i det som blir sagt angående diskusjonene som har vært på facebook. Han tror noen er der rett og slett for å stikke kjepper i hjulene.

– Det er også folk rundt oss som har vært med på å oppildne diskusjonen og jeg har sikkert vært over streken jeg også. Jeg har en regel for meg selv at jeg venter en time før jeg poster det jeg har skrevet og jeg har slettet mange før jeg la ut. Man må tenke litt mer før man legger ut noe, mener Brønmo.

Mye av konflikten i Bindal går på grendetilhørighet. En konflikt over flere år som Brønmo ikke uten videre tror går over med det første. Selv om det er vedtatt at kommunen skal bestå som selvstendig kommune fremover.

– Når det gjelder samholdet oss bindalinger i mellom, så føler jeg det er mye å gå på før vi blir gode buddies. Men hvis vi ser hverandre, kan være rause med hverandre og unne hverandre å følge sin drøm, så tror jeg mye av grunnlaget kan være på plass. Vi trenger også flere arenaer å møtes på, mener senterpartipolitikeren.

Kommunikasjon og dens prøvelser

Eskil Skarstad (Ap) mener kommunikasjon er en interessant øvelse.

– Det å prate med hverandre, som vi tror er det enkleste som finnes, er vanskelig. Nå sier du Elin at du har pratet med folk som sier det ene og det andre. Allerede her er det flere ledd. Jeg tror at hvis vi prøver og tenke oss litt om og gjøre slik Dag Christer sier om å vente litt. Hvis jeg ikke er i stand til å kunne si dette med det de gjelder, så skal jeg ikke skrive det. Jeg må være så tøff at jeg skal kunne si det jeg mener, og gjerne kunne argumentere for dette også, sier Skarstad.

Gro Annie Støvik Lande (Ap) mener dette er en kjempesvær diskusjon.

– Ungdommen er bedre enn oss å prate om ting. Vi må begynne å unne hverandre ting, for positivitet avler positivitet, mener Lande.

Svanhild Båtnes Holten (Ap) mener mye av konflikten i Bindal dreier seg om det hun betegner som fremmedfrykt.

– Opp igjennom årene vi har snakket om at vi har vært uenige på ulike steder av fjorden. Jeg har brukt å si at dette er fremmedfrykt. Kanskje er vi for dårlige når vi møter hverandre. Hvis vi skal skrive noe til hverandre, er det en kjemperegel at hvis du ikke kan se den andre i øynene og si det, så skal du heller ikke skrive det. Da tror jeg vi kommer kjempelangt, mener Holten.

Kommunestyret var enstemmig enige om at det skal lages en «vær varsom-plakat» for politikere. Dette med utgangspunkt i de ansattes egne kjøreregler for sosiale medier.