Pride nær hjertet

Hanne Pernille Andersen har tjuvstartet på tatoveringen under Vega Pride.

Born this way, står det under regnbueflagget på Hanne Pernille Andersens ferske tatovering.  Foto: Amalie@TITT/Melhuus

Tatovør Linn Theres Pettersen fra Sømna holder til i Trondheim, men kommer til Vega Pride.  Foto: Simon Aldra

Nyheter

Vi er inne i juni, som er pride-måneden. Regnbuefargene ses flere steder - nå også på kroppen til Vega Pride-initiativtaker Hanne Pernille Andersen, som har vært i tatoveringsstudioet til Linn Theres Pettersen fra Sømna, som også kommer til Vega Pride.


Pride
  • Gay pride (engelsk for «homofil stolthet», også omtalt som LGBT pride, «LHBT stolthet»), vanligvis forkortet til bare pride internasjonalt og på norsk, er feiring av skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold.[1] Pride synliggjør grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet, markerer samhold, solidaritet, respekt og toleranse og uttrykker alles rettighet til fritt å velge sin egen identitet. Feiringen skjer ofte i form av parader og festivaler.
  • Kilde: Wikipedia

Likeverd

– Jeg har fått tjuvstartet med blekk hos Linn Theres, og med det viser jeg hvor viktig Pride er for meg. Jeg er rett og slett born this way, sier Andersen.

Tatoveringen er nær hjertet hennes - slik pride også er.

– Hjertet mitt banker for Pride og alt det står for. Inkludering, mangfold, samhold og alle de fine ordene som beskriver det man bør ha som verdier i livet. Alle mennesker er likeverdige. Vi glemmer ofte det når vi kaller folk stygge ting i kommentarfelt og i sosiale media generelt. Færre tør å gjøre det ansikt til ansikt, selv om det også ofte skjer. Personlig har jeg hørt alt ordboka dekker av nedlatende og stygge ting etter at jeg fortalte at jeg er skeiv. Det har snart gått 25 år siden det nå, og fremdeles blir den samme retorikken brukt, sier hun.

Positiv respons

Erfaringsmessig forventer hun at det kan komme motstand og ukvemsord mot årets pride-markeringer, men lokalt har hun fått mye positiv respons.

– Responsen på Vega Pride har vært veldig positiv. Det var skikkelig stas å lage Vega Pride i fjor. Det var i liten skala og på ren dugnad. I år er Vega Pride mye større. Målet er å gjøre dette hvert år, og se hva som er mulig å få til.

Planleggingen er i rute for tidenes andre - og største - utgave av Vega Pride. Fredag 25. juni er det Pride Vorspiel på Goma. De to neste dagene foregår det på Gardsøya på Vega.

Lørdag er det Prideløp på Holand og Nes, Pridetorg og konsert med Bautastein. Før og etter konserten spiller DJ Ellevill. Søndag blir det konserter med Camilla & Alf, Phung Hang, Charlotte Audestad og Marion Ravn på Verdensarvsenteret.