Det er kommet mange høringssvar til selskapets reguleringsforslag for Toft næringsområde, hvor de ønsker å bygge et gjennomstrømmingsanlegg for oppdrett av laks

Nå har Aquacuture Innovation ved administrerende direktør Rolf Nordmop levert et samlet svar. Innledningsvis påpeker Nordmo at reguleringsplanforslaget er i samsvar med kommuneplanens arealdel og kommunens næringsplan som er enstemmig vedtatt av kommunestyret.

- Katastrofalt signal

Ifølge Nordmo er det gjort grundige undersøkelser som viser at andre aktuelle lokaliteter for et slik næringsområde i Brønnøy kommune ville møtt samme type innsigelser fra Statsforvalteren i Nordland knyttet til naturtyper og dyreliv.

«Det er tilsvarende naturmangfold de fleste steder i kommunen. Vi mener det er viktig å realisere planene for området, og dersom den stanses av Statsforvalteren vil det bli nærmest umulig å legge til rette for arbeidsplasser, vekst og utvikling av denne skalaen både i kommunen og i regionen. Det vil sende et katastrofalt signal, også til andre aktører som ønsker å satse på næringsvirksomhet her.»

Næringsarealet på 500 mål er ifølge Nordmo minimumsstørrelse for et slikt område. Han skriver at tilsvarende næringsområder på Hitra er 900 mål og i Sandnessjøen over 1000 mål.

Varige arbeidsplasser

Ifølge Nordmo strekker Aquaculture Innovation seg langt for å verne sårbare natur og har gjort en rekke endringer slik at utbyggingen blir mest mulig skånsom. Etter dialog med lokale representanter er det ifølge Nordmo satset på å bygge et kompakt anlegg med begrenset høyde.

«Anlegget vil dermed tilpasses landskapet og bli så skånsomt som et industrianlegg kan være.», skriver han og nevner at kun litt over halvparten av totalarealet skal benyttes til næringsareal.

«Mye av arealet er avsatt til gang- og sykkelsti, tursti, vegetasjonsskjerming og landbruks- og naturareal.»

Nordmo framhever også at anlegget vil skape 200 helårige arbeidsplasser direkte knyttet til oppdrett, slakting og foredling. I tillegg skriver han at det vil bli kjøpt tjenester fra andre aktører lokalt for minst 200 millioner kroner per år når det er i full drift.

«Sammen med utdanningstilbudet fra Campus BLÅ og Havbruksakademiet vil vi kunne skape læreplasser og varige arbeidsplasser som bidrar til at flere unge ønsker å bosette seg i Brønnøy og på Toft. Noen høringssvar hevder at anlegget vil få boligprisene til å stupe. Vi vil hevde det motsatte.», skriver Nordmo, som mener at anlegget, med tilhørende arbeidsplasser, vil bidra til å sikre opprettholdelsen av skole- og barnehagetilbudet, større boligetterspørsel på Toft og forhåpentligvis at flere næringsaktører ønsker å etablere seg der.

- Ikke uberørt

Nordmo skriver at området som reguleringsplanen omfatter ikke kan betraktes som uberørt og jomfruelig natur.

«Området er et beite- og jordbrukslandskap som har blitt opparbeidet i stort omfang de siste 20 til 30 årene med diker, omdanning av havbunn til dyrket mark, rydding av beiteland, grøfting, veiutbygging og fylling over Korngårdsosen, og sand- og grustak. I lange perioder var området å betrakte som et anleggsområde. Området brukes ikke lengre til beitemark og bonden som eier grunnen har avviklet sin gårds- og dyredrift.»

Angående spørsmål om drift skriver Nordmo at dette avklares i neste rundt, når det søkes om dette. Han avslutter med å understreke at Aquaculture Innovation er lokale aktører med hjerte for Toft, Brønnøy og Helgelandskysten.

«Noe natur vil gå tapt som følge av etableringen, men anlegget skal altså i aller høyeste grad gi tilbake, blant annet gjennom at det opparbeides nye turstier som vil gjøre området mer tilgjengelig for flere. Det vil skapes ny aktivitet, mange gode arbeidsplasser og økt bosetting...»

- Kan avhjelpe is

I et vedlegg til Nordmos svar kommenterer Rambøll, som har gjort utredningsarbeidet for Aquaculture Innovation, de ulike høringsuttalelsene og hva som gjøres med dem, blant annet Jan E. Johnsens bekymringm isdannelse i småbåthavna.

«Isproblemene i småbåthavna eksisterer i dag, som følge av ferskvann som kommer fra landområder som er dyrket og grøftet. Dvs. at problemene ikke oppstår som følge av reguleringsplanen for det marine næringsområdet. Tvert imot så kan det landbaserte anlegget bidra til løsning. Enten med tilførsel av vann fra det nye landbaserte oppdrettsanlegget eller ved bruk av strømningsforsterkende verktøy.», skriver Rambøll.

Avinors bekymringer om at anlegget vil tiltrekke seg fugl kommenteres med en planbestemmelse om at all håndtering av næringsmidler og avfall utendørs skal skje i lukkede/skjermede omgivelser. Og kar på anlegget som inneholder blant annet organismer skal bygges over for å forhindre at fugl tiltrekkes.