Sånn sikrer Brønnøy at alle kontaktes om vaksine

Brønnøy pensjonistforening har spørsmål om hvordan Brønnøy kommune sikrer at alle som skal vaksineres får beskjed.
Nyheter

Fungerende leder i Brønnøy pensjonistforening Ragnvald Dundas sier foreningen har sendt en formell henvendelse til Brønnøy kommune for å forsikre seg om at eldre blir kontaktet på en «relevant måte» når vaksinering tilbys.


Slik går det med vaksineringen i Sømna

Beboere ved sykehjemmet som takket ja til vaksinen er nå fullvaksinert.

82 helsearbeidere er vaksinert i Brønnøy. Og i dag kom en god vaksinenyhet

Onsdag ettermiddag hadde 456 personer fått første vaksinedose i Brønnøy. 82 av disse er helsepersonell.


– Kommunalt ansvar

– Det viser seg at flere pensjonister ikke svarer på om de har fått tilbudet. Det er et ganske stort problem. Nå har vår forening fått anmodning fra pensjonistforbundet sentralt om å ta kontakt med pensjonister i Brønnøy for å forsikre seg om at de har fått tilbud. Jeg er ikke sikker på at det er vårt ansvar, det mener jeg det er kommunens ansvar. Det er ikke alle som er koblet til digitale plattformer. Vi synes det kan være greit at kommunen tar ansvar og orienterer innbyggerne på en slik måte at alle er med. Vi har sendt skriv om dette til kommunen, der vi anmoder om en praksis om at alle får relevant beskjed, sier Dundas.

Brønnøy kommune har tidligere bedt pårørende om bistand for å få orientert kommunens aller eldste om vaksinering, også dette er Dundas skeptisk til.

– Jeg mener det er kommunens ansvar å sørge for at folk får relevant beskjed, det handler om den enkeltes integritet, mener han.

Kommunen tar kontakt «manuelt»

Vaksinering skjer slik at enkelte grupper er prioritert. Per uke 8 er man kommet til aldersgruppen 75-84 år, der cirka halvparten per tirsdag har fått én dose. Assisterende helse- og velferdssjef Tonje Johansen i Brønnøy kommune opplyser at kommunen har sendt et tilbud om vaksinering til alle folkeregistrerte i aldersgruppen. Hun presiserer imidlertid at det kan være personer i gruppen som bor i Brønnøy, men som av en eller annen årsak ikke er registrert i folkeregisteret eller som ikke har fått tilbud om vaksine av andre årsaker. Hun ber folk i aldersgruppen som ikke per tirsdag har fått tilbud om vaksinering om å kontakte kommunen. Johansen opplyser at personer som ikke besvarer SMS-ene som sendes blir kontaktet manuelt, i første omgang per telefon, hvis ikke kommunen får svar.

NB: Saken er korrigert, tirsdag 23. februar klokken 09.20. Mandag ble det opplyst fra Brønnøy kommune at alle i aldersgruppen 75-84 år har fått én vaksinedose - dette var ikke korrekt. Kommunen opplyser tirsdag at det riktige er at cirka halvparten i gruppen har fått en dose. Det ble også mandag opplyst at alle i aldersgruppen har blitt spurt og at alle som har takket ja til vaksiner har fått den. Her er det riktige at kommunen har forsøkt å spørre alle i denne aldersgruppen som folkeregisteret har registrert i Brønnøy, og at det jobbes med å vaksinere alle som har takket ja.De mellom 75-84 år i Brønnøy får vaksinen to uker før planen

Brønnøy får dobbelt opp med vaksinedoser neste uke, og fredag sendes det ut melding til alle innbyggere mellom 75 og 84 år med tilbud om vaksinering neste uke.

Kommunen ber pårørende om hjelp for å få de eldste vaksinert

Brønnøy kommune tilbød koronavaksine til alle sine innbyggere over 85 år på tekstmelding onsdag. Bare en femtedel svarte på meldingen.


– Ivaretar personvern

Brønnøy kommune bruker et system som heter Varsling24, som er en SMS-tjeneste. Med de aller eldste innbyggerne har man gått inn «veldig manuelt». Kommunen har altså også gått ut i media og bedt folk spørre egne foreldre, familie og naboer om de har fått beskjed.

– Dundas mener dette kan gå ut over den enkeltes integritet, hva tenker du om det?

– Det overlater jeg til dem som er kvalifiserte. De som stiller spørsmål og får svar om vaksine har helsefaglig bakgrunn som ivaretar personvernet. Det skal settes cirka 11.000 doser før sommereferien, da er det krevende å ringe rundt til alle, ni av ti svarer digitalt, sier presseansvarlig Stig Høyvik hos Brønnøy kommune.