Fylket vil investere 1,1 milliard i skolebygg

I Brønnøysund vil fylket bygge om relativt nye lokaler og selge TIP-hallen, i Mosjøen og Narvik tråkker de på gassen med helt nye skolebygg og gigantbudsjett.

Fylkesråd Hild-Marit Olsen sier fylket har som mål å gi et tilbud om videregående opplæring nært der folk bor.  Foto: Susanne Forsland

Vårt mål er at flest mulig skal få tilbud om videregående opplæring av god faglig kvalitet nær der de bor. Vi etterstreber å ha et tilbud i nærheten av elevene så langt det lar seg gjøre.

Hild-Marit Olsen, fylkesråd for utdanning
Nyheter

"Fylkesrådet tråkker på gassen for nye skolebygg i Mosjøen og Narvik", skriver fylkesrådet i en pressemelding onsdag om sitt forslag til ny økonomiplan for 2021-2024. Der vil fylkesrådet investere 1,1 milliard kroner i skolebygg.

Investerer i Mosjøen

Arbeidene med den nye, samlokaliserte videregående skolen på Kippermoen i Mosjøen starter i 2022/23 og forventes å stå ferdig i 2025/26, ifølge fylkesrådet.

- Det nye samlokaliserte bygget til Narvik vgs har en noe lengre tidshorisont for ferdigstillelse, men også også for denne skolen settes det inn midler i økonomiplanperioden for å starte opp arbeidet, står det i pressemeldingen.

Fra før er det kjent at fylkesrådet for Brønnøysund videregående skoles del innstiller til å legge ned byggfag, bygge om byggfag-hallen til TIP for en estimert sum på 30 millioner kroner og deretter selge TIP-hallen på Salhus. Et estimert vedlikeholdsbehov på 19 millioner for nevnte TIP-hall på Salhus ble brukt som argument for å gjennomføre planene.

- Vårt mål er at flest mulig skal få tilbud om videregående opplæring av god faglig kvalitet nær der de bor. Vi etterstreber å ha et tilbud i nærheten av elevene så langt det lar seg gjøre. Det gjør vi gjennom at vi har egne skolesteder på 28 plasser og over 2500 skoleansatte i hele Nordland. Nye og tidsriktige skolebygg er viktig for elevene, lærerne og andre ansatte ved skolene våre. Vi har bygget nye skoler, og fornyet skolene i hele Nordland, for å bedre kvaliteten i læringen. Det skal vi fortsette med også i de neste fire årene, uttaler fylkesråd for utdanning og kompetanse i Nordland Hild-Marit Olsen (Ap) i onsdagens pressemelding.

Koronabidrag

Hun sier også at fylkesrådet er opptatt av at fylkeskommunen gjennom investeringer i nybygg og oppussing av eksisterende bygg også skal bidra hjelpe de næringene som sliter på grunn av koronapandemien.

- Nordland fylkeskommune har vært gjennom svært krevende økonomiske tider de siste seks årene. Fylkesrådet har valgt å ta ansvar og prioritert god økonomistyring. På grunn av de valgene vi har tatt, står vi nå i en situasjon hvor vi har en viss handlefrihet til å bygge en moderne og god videregående opplæring i fylket vårt, sier fylkesråden.

Fylkesrådet legger fram sitt forslag til budsjett 2021 og økonomiplan 2021-2024 for Nordland i dag, onsdag 18. november.


Fylkesrådet vil beholde TIP, men legge ned byggfag

Fylkesrådet har i sin behandling fredag endret på innstillingsforslaget som ble kjent torsdag kveld. Nå er TIP inne, men byggfag er tatt ut.

Jorid (17) var vant til bunnkarakter, begynte på TIP og fikk sekser

Ved dreiebenken fant 17-åringen fra Skogmo noe hun mestret.

Innstilling til fylkesrådet: legge ned TIP og bevare byggfag

TIP legges ned, byggfag beholdes og restaurant- og matfag startes ikke opp igjen i Brønnøysund i innstillingen som legges fram for fylkesrådet.

Fylkesråden: – Det var flere læreplasser enn vi trodde

Utdanningsråd Hild-Marit Olsen (Ap) i Nordland sier til BA at hun regner med TIP er berget for mer enn fire år.

Opplæringskontoret og næringsforeningen mener fylket farer med faktafeil om TIP

Verken Brønnøy Næringsforum (BNF) eller Sør-Helgeland Opplæringskontor kjenner seg igjen.

Byggfaglærer stusser over at fylket vil spare ved å bruke 30 millioner på å flytte TIP

Byggfaglærer Hermod-Sture Dreiås ved BVS mener det kan få voldsomme og langvarige konsekvenser hvis fylket gjør alvor av å legge ned byggfag.

TIP kan være i spill når politikerne hesthandler om vgs-fag denne uka

Fredag skal fylkesrådet i Nordland vedta sin innstilling til ny videregående skole-struktur i fylket de neste fire årene. Byggfag og teknikk og industriell produksjon er blant fagene i Brønnøysund der det kan bli endringer.