Søker historien til gammel trebåt

Da Elaine Nygård Lande og Richard Enoksen kjøpte et gammelt naust på Berg fikk de et lite mysterium med på kjøpet.

Denne gamle trebåten sto i naustet som samboerparet Elaine Nygård Lande og Richard Enoksen kjøpte. Nå vil de vite mer om historikken til båten.  Foto: Hildegunn Nielsen Hanssen

Nyheter

I naustet sto en gammel trebåt med ukjent opprinnelse. Båten har navnet «Kysten».

Vil vite mer

Samboerparet ønsker å selge båten, men vil gjerne vite mer om dens opprinnelse dersom dette er mulig. Noe vet de likevel.

– Det som er spesielt med denne båten er at den ble tatt inn da det var stormflo en gang for 20 år siden. Da ble den dratt inn med vinsj. Båten veier to tonn, og det å få den ut var langt verre, forteller Enoksen.

Richard Enoksen vil vite mer om båten han fikk på kjøpet da han og samboeren kjøpte naustet like ved huset på Berg. Her viser han frem en 35 HK Perkins diesel-motor og foran motorkasser står en teinehaler.   Foto: Hildegunn Nielsen Hanssen

Ved hjelp av en gravemaskin som heiste den opp er den nå plassert like ved huset på Gamle Berg.

– Planen er å få solgt den, og da jeg la den ut for salg første gang var det flere som var interesserte. Blant annet flere museum og et museum på Vestnes er spesielt interessert fordi det er en sjanse for at den er bygget der. Men de ønsker ikke å kjøpe båten før de får dette bekreftet, sier Enoksen.

Her er instrumentpanelet til venstre, gasshendel, styring og ratt til vendbar propell.  Foto: Hildegunn Nielsen Hanssen

Lagret i naust

Samboerparet har funnet ut av båten ble kjøpt av Kystverket i 1997, men ikke hvem som eide båten før dette. Kystverket hadde planer om å bruke den som arbeidsbåt for vedlikehold av fyrlykter, staker og slike ting. Den var i beredskap, trolig så lenge som 20 år, på et beredskapslager i Bodø uten å bli tatt i bruk av Kystverket.

Seinere var den lagret i 20 år i naustet på Berg før den nå er tatt frem i lyset igjen. Men på vannet har den ikke vært på to tiår.

Dieselmotor

Båten er klinkbygget og er seks meter lang og 2,10 meter bred. Motoren har 35 hestekrefter, en Perkins diesel-motor, giret er av typen Nogva og det er montert to lydpotter i en isolert aluminiumskasse over motorkassen med eksosrør. Det er montert en treblads propell bak og det er ror med hydraulisk styremaskin og ratt.

Båten har en treblads propell.  Foto: Hildegunn Nielsen Hanssen

– Ettersom vi ikke vet når og hvor båten er bygget, er det vanskelig å si hvor gammel den er. Men den er nok over 50 år gammel. Dersom vi ikke får solgt denne nå vil vi dekke den til for vinteren for å ta vare på den slik at den ikke blir ødelagt. Vi håper den går til en person med kjærlighet for gamle båter som vil ta vare på den. Det er sjeldent å få tak i så gamle trebåter som nesten ikke er brukt, sier Richard Enoksen.