Rydd plast på søndagsturen, så støtter du TV-aksjonen på to måter

Søndagens TV-aksjon mot plast i havet er heldigital, men Shmil og Retura gir anledning til å hjelpe den må to måter.

Søndagens TV-aksjon gir folket to muligheter for å støtte saken: Gi penger til WWF Verdens naturfond og/eller rydd plast på søndagsturen. 

- Når det er som det er, så håper vi mange melder seg som digitale bøsssebærere. Og at kommunene lokalt markerer seg i Shmil-konkurransen, sier Aina Slotterøy i Brønnøy kommune, her fotografert i forbindelse med fjorårets aksjon.  Foto: Simon Aldra

Nyheter

Søndag 18. oktober er det igjen tid for TV-aksjon. Årets aksjon går til WWF Verdens naturfond og deres kamp mot plast i havet. «Et hav av muligheter» er navnet på årets aksjon. WWF vil bruke midlene til å skape gode avfallsløsninger i Sørøst-Asia, der problemet med plastforsøpling til havet er størst.

Digitale bøssebærer

Men på grunn av koronaepidemien er aksjonen heldigital, det er ingen bøssebærere i år. Men både TV-aksjonen og Brønnøy kommune oppfordrer folk til å melde seg som digitale bøssebærere.

En digital bøsse er en personlig innsamlingsside på nett. Man melder seg som bøssebærer, og så kan man "banke på dører" digitalt, det vil si dele siden med venner, familie og naboer slik at de kan gi via bankkort eller vipps.

Shmil-aksjon

Frivilligsentralens Wenche Fjerdingøy og ordfører Hans Gunnar Holand håper Sømna markerer seg i innsamlingen.  Foto: privat

Siden årets aksjon handler om plast i havet har Shmil og Retura tatt initiativ til en ny aksjonsform, hvor folk kan engasjere seg uten å gå med bøsser. Avfallsselskapene setter ut kontainere i alle sine eierkommuner, blant annet ved rådhuset i Brønnøy og ved Frivilligsentralen i Sømna.

På aksjonsdagen oppfordres folk til å ta med seg en pose og plukke søppel langs gater og stier i nærområdet. Dette avfallet leveres ved kontainerne, som står åpne noen timer på søndag ettermiddag. Representanter fra TV-aksjonen vil stå ved kontainerne og registrere leveringer, og Shmil og Retura vil betale inn til TV-aksjonen i den enkelte kommune basert på hvor mange som har vært med å rydde.

- Når det er som det er, så håper vi mange melder seg som digitale bøssebærere. Og at kommunene lokalt markerer seg i Shmil-konkurransen, sier Aina Slotterøy i Brønnøy kommune.

Sømna har Spleis-konto

I Sømna oppfordrer kommunen til at innbyggerne bidrar til TV-aksjonen via ordføreren i Sømna sin digitale bøsse på Spleis (en digital innsamlingsløsning i nettbanken). Pengene som kommer inn der blir registrert som et bidrag fra Sømna.

I tillegg deltar kommunen i Shmil og Retura-aksjonen. De setter en container ved Frivilligsentralen, og på søndag oppfordres folk til å ta med pose og plukke søppel langs gater og stier.

- Vi registrerer da hvor mange som har vært med å ryddet og SHMIL og Retura Shmil vil betale inn til TV-aksjonen i den enkelte kommune basert på hvor mange som har vært med på å rydde. Etterpå blir det servert kaffe på Frivilligsentralen som en takk for innsatsen. Håper folk stille opp på en litt annerledes TV-aksjonssøndag her iSømna, sier Wenche Fjerdingøy, daglig leder i Sømna frivilligsentral, og ordfører Gunnar Holand i Sømna.Dønna-ordføreren vil ikke lede TV-aksjonen. Politisk uenig med WWF.

Dønna-ordfører Nils Jenssen (Sp) vil ikke lede den lokale komiteen til årets TV-aksjon. Grunn: Verdens naturfonds (WWF) syn i rovdyrpolitikken.TV-aksjonen blir digital

NRK har på grunn av koronasituasjonen besluttet at TV-aksjonen kun skal samle inn penger via digitale løsninger under årets TV-aksjon til WWF den 18. oktober.Det er 4.000 på venteliste til gratisjobben Ela og Andrea gjør

Foreningen In The Same Boat er i full sving med søppelsanking i øyene ved Torget. Tilgang på arbeidskraft er null problem, opplyser leder for aksjonen.Fant kjøleskap og toalett under strandrydding

Vegaungdommer finner mye forskjellig søppel på stranda.Rydder strendene for plast

Børje Møster og hans unge internasjonale mannskap ferdes langs Helgelandskysten i seilbåt for å rydde søppel.