Personer er isolert, veier, ferjer og Nordlandsbanen stengt av uværet Sally

Restene av den tropiske stormen Sally herjer kysten av Nordland. Farevarselet er oppgradert til oransje nivå og i Rana kommune er 1.200 personer isolert.

Ved E6 Hålogalandsbrua sør lyser vindvarslet i mørket. Restene av den tropiske stormen Sally herjer kysten av Nordland. Farevarselet er oppgradert til oransje nivå og i Rana kommune er 1.200 personer isolert. E6 er stengt ved Storforshei, nord på Helgeland, på grunn av de store nedbørsmengdene  Foto: Statens vegvesen/NTB

Nyheter

Siste: Vegtrafikksentralen nord melder klokken 20.45 på Twitter at E6 nord for Mo i Rana er åpen for trafikk. Entreprenør er på stedet og følger med på vannstanden i elva. På E6 sør for Mosjøen ved Grane er ett felt åpnet. Ellers melder Vegtrafikksentralen at det fortsatt er en del stengte veier, bruer og fergesamband i fylket på grunn av uværet.

E6 stengt

E6 er stengt ved Storforshei, nord på Helgeland, på grunn av de store nedbørsmengdene, skriver NRK. Også Nordlandsbanen er stengt mellom Rognan og Bjerka på grunn av ras, opplyser Bane Nor på Twitter i 17-tiden mandag.

– Foreløpig prognose for åpning er 22. september kl. 15, skriver Bane Nor.

Strekningen ble tidligere på dagen stengt mellom Mo i Rana og Dunderland.

Flere steder i Nordland er det varslet opptil 100 millimeter nedbør i løpet av ett døgn, og det er sendt ut varsel om flom og jordskred.

Mandag ettermiddag var det vannføring på oransje nivå i mange vassdrag i Nordland, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er spesielt stor vannføring i Ranaelv og i Vefsna.

1.200 isolert i Rana

I Rana kommune er en rekke veier stengt, blant annet over E6 Nevermoen, og 1.200 personer er isolert som følge av uværet, opplyser Rana kommune.

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) sier i en pressemelding mandag kveld at liv og helse nå er kommunens hovedfokus.

– Vi jobber med å skaffe oss en oversikt over hvem som mottar helse- og omsorgstjenester og å finne løsninger for hvordan disse tjenestene kan bli ivaretatt. Isolerte innbyggere som trenger akutt helsehjelp, må ringe 113. Ambulanse blir da rekvirert fra Rognan, alternativt redningshelikopter, sier han

I en barnehage i Storforshei i kommunen er det to barn som ikke har blitt hentet på grunn av at E6 er stengt. Barna blir tatt hånd om av ansatte i barnehagen. På Storforshei skole er det mellom 40 og 50 elever som er innkvartert i andre hjem og rundt ti ansatte som kommunen jobber med å skaffe alternativ overnatting til.

Snøgrensa flyttet ned

En rekke hurtigbåter og ferger er også innstilt på grunn av uværet. Det gjelder blant annet fem av seks fergesamband på fylkesvei 17 i Nordland, den såkalte kystriksveien fra Bodø og sørover.

Mandag ettermiddag ble farevarselet oppgradert til oransje nivå. Det er ventet sørvestlig og senere vestlig storm, med vindkast på 30–35 sekundmeter. Verst vil det gå utover det nordlige Salten og sørlige Troms.

Et voldsomt tordenvær i Tromsø-området har ført til strømbrudd for 1.097 kunder i kommunen. En rekke trampoliner og andre løse gjenstander er blitt blåst ut på veiene.

I tillegg er snøgrensa i Nordland flyttet ned til 600 meter. Det betyr at bilister som skal kjøre over Saltfjellet og Beiarfjellet, må forberede seg på vintervær. Foreløpig blir det imidlertid ingen som kommer over fjellet sørfra, på grunn av den nevnte E6-stengingen.

Høy aktivitet

Politiet i Nordland skriver i en pressemelding at sterk vind og stor nedbørsmengde har ført til en rekke værrelaterte hendelser i fylket. Politiet har fått inn meldinger gjennom hele dagen som følge av været. Dette gjelder spesielt i den sørlige delen av Nordland og opp til Salten hvor det er flest hendelser akkurat nå.

Her er en oversikt over noen av de hendelsene som politiet jobber med:

 • Nevernes, Rana kommune. Det er høy vannstand i Ranelva og elva stiger ennå. Brannvesenet har evakuert noen boliger, og politiet er nå på stedet for å vurdere om det er behov for ytterligere evakuering.
 • Skonsenghagen, Rana kommune. Vannstanden stiger i Ranelva. Politiet er ute på stedet og vurderer evakuering.
 • Virvassbrua, Rana kommune. Brua er knekt og det er ikke mulig å krysse. Flere er isolert.
 • Nevernesbrua, Rana kommune. Brua er ødelagt og borte.
 • Fjelldal, Hemnes kommune. Ras som har gått over veien.
 • Saga, Mo i Rana sentrum. Ras som har tatt jordmasser over veien. Raset skal være på 7 til 8 m bredt. Det er hus i området, men disse har evakuert seg selv.
 • Selforsbrua, Rana kommune. Brua står under vann. E12 er stengt.
 • Nervollen, Vefsn kommune. Det er stengte veier og det vurderes evakuering.
 • Fra Storforshei og nordover. Tre basestasjoner er ute av drift, drives nå på aggregat. Vil etter hvert medføre at strøm og mobilnett faller fra. Anbefaler folk å ta sine forholdsregler.
 • Diverse meldinger om båter som har slitt seg, trær som har veltet og løse ting som er tatt av vinden.
 • Vegmeldingssentralen har oversikt over stengte veier i fylket.

Oppfordring til folk

Politiet får meldinger om at folk oppsøker områder som er værutsatt.

– Dette kan medføre fare da elver plutselig kan endre retning, det kan gå ras og veier kan bli stengt. Vær forsiktig og bruk sunn fornuft, sier Bent Are Eilertsen som er stabsjef i politiet.