Padleekspedisjon fikk varm velkomst på Tørrfiskbrygga

Brønnøy Sjøsportsklubb sørget for at The Russian-Scandinavian Kayak Expedition vil huske besøket her.
Nyheter

Opptakten var allerede bra: De tre padlerne ankom Tørrfiskbrygga tidlig torsdag kveld etter en dagsøkt som hadde startet på Tjøtta.

- For en dag å padle på! himlet de mens de fikk hjelp med å ta inn kajakkene.

- Hadde vi ikke hatt en avtale her, så ville vi bare lagt oss på en sandstrand.

Gjennom Russland

Erling Vågnes og Stein Kynø er i gang med siste del av en over 7.000 kilometer lang padleekspedisjon som tar dem rundt den Skandinaviske halvøy med Oslo som start og mål. De har padlet rundt Sør-Sverige og opp til Stockholm. Turen gikk videre fra Finland, til St. Petersburg og opp kanaler, elver og Kvitsjøen nordover i Russland. Deler av Kolahalvøya måtte de hoppe over grunnet militære restriksjoner, men i år går padleturen hjem langs Norges kyst.


Kajakkekspedisjon i særklasse nærmer seg Brønnøysund

To kompiser har padlet rundt Sverige, gjennom Russland og er på vei nedover norskekysten. I Brønnøysund skal de holde foredrag.


Etappen ekspedisjonen er på nå startet fra Tromsø 14. juli, og karene har fått følge av Karianne Vintervoll. De tre er naboer i Oslo. Planen i denne omgang er å padle til de er over Trondheimsfjorden, kanskje så langt som Møre og Romsdal fylke.

Treretters middag

På Tørrfiskbrygga kunne trioen sette fra seg kajakk og utstyr, og sjøsportklubben hadde sørget for forandring i kosten. Joakim Kvam, til daglig kokk på Smak, hadde laget treretters middag: blåskjellsuppe, bakt ishavsrøye og sjokoladefondant med sorbet.

- Sjekk det her, Erling! er første reaksjon fra Stein Kynø da første rett kom på bordet.

- Jeg må innrømme at dette smakte bedre enn kylling kokt i termos en hel dag, legger han til.

De tre padlerne storkoste seg med middag med sammen med Hilde Berntsen fra sjøklubben, som er mor til kokken. Som padler Erling Vågnes sa:

- Kun de som har padlet fra Kolahalvøya og forbi Tromsø og mødre fortjener dette!

Spiker som teltplugger

Etter middagen holdt de fornøyde og takknemlige padlerne et foredrag om ekspedisjonen sin for sjøklubbmedlemmer og andre interesserte. Alt kan ikke nevnes her (se på ekspedisjonens hjemmeside!), men via fortelling, bilder og filmsnutter fikk man et levende bilde av opplevelsene av turen, som starter med skuffende kaldt vårvær langs svenskekysten.

- Det var kaldt. Vi brukte ikke teltplugger, men titoms spiker! fortalte Kynø.

Vekten raste ned da de to karene padlet hver dag, så de passet på å få i seg dagsrasjonen med ris, olje med tusen kalorier, hvitløk og ingefær. De har også møtt på mye gjestfrihet og blitt invitert inn til folk de har møtt og hos padlere som har hørt om ekspedisjonen og kommet dem i møte.

Størst inntrykk gjorde fortellingene fra reisen gjennom det store nabolandet vi ikke vet så mye om. Turen fra St. Petersburg og nordover gikk langs frontlinjen under krigen, og fortellingene om russerne oppofrelser var mange. De padlet blant annet gjennom den vakte Kvitsjø-kanalen (Belomorkanalen) bygget av Stalins straffanger under umenneskelige forhold. Ved enden av kanalen ligger Solovetski-klosteret, som står på Unescos verdensarvliste. Det er et tverrsnitt av russisk historie: kristendommens hovedsete i Nord-Russland og kloster i mange hundre år, fangeleir fra 1923 og marinebase etter krigen. Etter Sovjetunionens fall kom det igjen i hendene på kirken.

- Oppofrelsene under krigen er fortsatt høyst levende for russerne, fortalte padlerne, som framhevet gjestfriheten på den russiske landsbygda.