Koronastatus fredag: 166 personer testet

Reagerer på meldinger om folk i karantene som handler

Ordfører Eilif Trælnes ber folk rette seg etter de pålegg som er gitt etter å ha fått meldinger om at personer i karantene går på butikken og handler.

Ordfører Eilif Trælnes sier han forventer at folk følger de nasjonale og lokale retningslinjene som er vedtatt for å begrense spredning av koronaviruset.  Foto: Simon Aldra

Nyheter

Status fredag er at 167 personer var testet for koronavirus på Sør-Helgeland, fordelt slik:

Brønnøy: 49 (1 person bekreftet smittet - venter svar på 7 prøver)

Sømna: 20 (19 negative, venter svar på 1 prøve)

Bindal: 79 (78 negative, venter på svar på 1 prøve)

Vega: 16 (1 person bekreftet smittet) (sist oppdatert onsdag)

Vevelstad: 3 (alle negative)

To personer er bekreftet smittet, én fra Vega og én fra Brønnøy. Førstnevnte ble innlagt ved sykehuset i Sandnessjøen lørdag 21. mars. tilstanden til den smittede i Brønnøy ble torsdag beskrevet som "stabil og grei" av kommuneoverlegen i Brønnøy.

Brønnøy: Reagerer på karantenebrudd

Ordfører Eilif Trælnes opplyser fredag morgen at status for prøvetaking i Brønnøy er at 49 personer er testet. Det ventes på svar på de 7 testene som er tatt siden torsdag.

- Tiltak for den som fikk påvist smitte er at sporing er iverksatt og at vedkommende er isolert, sier Trælnes.

Han sier han får tilbakemeldinger fra befolkningen om at personer som er i karantene er observert på butikker. Ifølge ordfører er dette ikke tillatt ifølge de lokale og nasjonale retningslinjene for karantene som er ilagt.

- Jeg forventer at folk overholder både nasjonale og lokal retningslinjer og råd som er vedtatt. Trengs det innkjøp så finnes det folk som kan bistå med det, sier ordføreren.

- Får kommunen mange meldinger om slike hendelser?

- Det har blitt stor bedring, men det er fortsatt noen som ikke har tatt innover seg alvoret, sier Trælnes.

Folkehelseinstituttet har følgende råd til folk i hjemmekarantene når det gjelder handling:

  • Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.

Flere butikker i Brønnøy, og ellers på Sør-Helgeland, tilbyr nå hjemlevering som alternativ til å gå på butikken. Brønnøy kommune anbefaler ellers som alternativ for folk i hjemmekarantene at man får hjelp til handling fra familie, venner eller andre som ikke er i karantene.


Sømna: 19 av 20 negative

Ordfører Hans Gunnar Holand i Sømna opplyser at det fredag ble tatt én ny prøve. Dermed er det testet totalt 20 personer i Sømna. Det ventes svar på den siste prøven, mens de øvrige 19 har vært negative.

- Vi har ingen i isolasjon. Jeg har ikke tall på antall i karantene, men dette faller betraktelig i helga når alle skoleelevene fra Brønnøysund er ute etter karantene fra 13. mars, sier Holand.

Velstad: Uendret status

Ordfører Torhild Haugann opplyser fredag at Vevelstad nå har fått svar på den siste av totalt tre koronatester som er gjort, og at alle er negative.

Bindal: Venter på fem prøver

Kommuneoverlege Trond Iversen opplyser fredag et én ny person er testet i Bindal fredag, slik at totalt 79 personer nå er testet. Det ventes på svar på fredagens test.

- Vi har testet omlag 5-6 prosent av befolkningen. Ingen i isolasjon, omlag 20 i karantene på grunn av luftveisinfeksjon.

Dato testet

Kvinner

Menn

Sum

Resultat

17/3

12

5

17

Alle neg

19/3

28

3

31

Alle neg

23/3

18

7

25

Alle neg

25/3

2

2

4

Alle neg

27/3

1

0

1

?

Alle

61

18

79

?

Vega: Flere i isolasjon

BAnett har ikke fått ny status fra kommuneoverlege Sinne Marken på Vega fredag. Torsdag var status at to nye personer ble testet tirsdag og at det ble gjort fem nye tester onsdag. Totalt 16 personer er testet for viruset på Vega.

- 5 er i isolasjon på Vega, sa Marken onsdag.

Saken oppdateres