Dette gjør Brønnøy kommune etter påvist koronasmitte

Tilstanden til personen som er smittet i Brønnøy er stabil.

Kommuneoverlege Even Thorkildsen i Brønnøy opplyser at folk som har vært i kontakt med personen som har fått påvist smitte blir kontaktet i henhold til retningslinjene fra Folkehelseinstituttet (se faktaboks).  Foto: Simon Aldra

Nyheter

Ordfører Eilif Trælnes i Brønnøy meldte torsdag formiddag at én person har testet positivt for koronavirus i Brønnøy.

– 42 personer er så langt testet, 41 er negative. Når det gjelder den smittede så er smittesporing iverksatt og personen er isolert i sitt hjem, sa Trælnes.


Én person bekreftet smittet med koronavirus i Brønnøy

Torsdag formiddag ble det meldt om et tilfelle av koronasmitte i Brønnøy.


Kontakter flere

BA har spurt kommuneoverlege Even Thorkildsen om hvordan kommunen følger opp folk som har vært i kontakt med personen som er bekreftet smittet.

– I forbindelse med smitteoppsporing blir alle som har vært i kontakt med vedkommende kontaktet. Da i henhold til kriterier for dette, svarer kommuneoverlegen.


Disse blir kontaktet

Dette er kriteriene for kontakt som Brønnøy kommune følger.

Med nærkontakter menes personer som har hatt tett kontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19 fra 24 timer før symptomdebut. Man regnes som nærkontakt i 14 dager fra og med siste kontakt med det bekreftede tilfellet. Med tett kontakt menes:

  • Har bodd i samme husstand som en person som er bekreftet syk med covid-19.
  • Har hatt direkte fysisk kontakt med (for eksempel ved håndhilsing) en som er bekreftet syk med covid-19.
  • Har vært i direkte kontakt med spytt (for eksempel blitt hostet direkte på) fra en person som er bekreftet syk med covid-19.
  • Har hatt nærkontakt, ansikt til ansikt, under 2 meter i mer enn 15 minutter, med en person som er bekreftet syk med covid-19.
  • Har oppholdt seg i et avgrenset miljø (for eksempel et klasserom, møterom, venterom e.l.) med en person som er bekreftet syk med covid-19 i mer enn 15 minutter og på mindre enn 2 meters avstand.
  • Har pleiet/behandlet en pasient, håndtert prøvemateriale fra, eller på annen måte har hatt tilsvarende nær fysisk kontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19, uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr
  • Har sittet i nærheten av (to seter eller nærmere i alle retninger) en person som er bekreftet syk med covid-19 på fly, samt andre nærkontakter på fly.
  • Har vært del av samme reisefølge som en person som er bekreftet syk med covid-19.

Kilde: Folkehelseinstituttet


Tilstanden er stabil og grei

Thorkildsen kan foreløpig ikke si noe som hva som er kilden til smitte.

– Hvordan er tilstanden til personen som har fått påvist smitte?

– Tilstand er stabil og grei, svarer han.