Én person bekreftet smittet med koronavirus i Brønnøy

Torsdag formiddag ble det meldt om et tilfelle av koronasmitte i Brønnøy.
Nyheter

Status torsdag var at 158 personer var testet for koronavirus på Sør-Helgeland, fordelt slik:

Brønnøy: 42 (1 person bekreftet smittet)

Sømna: 19

Bindal: 78

Vega: 16 (1 person bekreftet smittet) (sist oppdatert onsdag)

Vevelstad: 3 (sist oppdatert onsdag)

Én person fra Vega er bekreftet smittet med koronavirus, og vedkommende er innlagt ved Sandnessjøen sykehus. Torsdag ble det meldt at én person også er bekreftet smittet i Brønnøy

Brønnøy: Første person bekreftet smittet

Ordfører Eilif Trælnes i Brønnøy melder torsdag formiddag at én person har testet positivt for koronavirus i Brønnøy.

- 42 personer er så langt testet, 41 er negative. Når det gjelder den smittede så er smittesporing iverksatt og personen er isolert i sitt hjem, sier Trælnes.

Ordføreren sier han foreløpig ikke kan gå ut med mer informasjon av hensyn til personvern og at dette kun ble kjent for kort tid siden.

- Jeg hadde håpet at vi skulle berge oss unna, men vi må nok regne med å få noen tilfeller. Vi har hatt møte med fylkesmannen i går om dette med å åpne grensene, men jeg tror vi blir enige om å stoppe alt sørfra og at vi holder på grensene. Det kan være vi åpner nordfra, men vi vil holde på tiltakene vi har, sier Trælnes.

- Dere mener dette fungerer?

- Ja, helt soleklart. Nå ser vi i Finnland at de isolerer hovedstaden sin, kanskje skulle man gjort lignende tiltak også med Oslo og Viken også i Norge. Vi har ikke fasit, men ser at dette er riktige tiltak for oss, sier Trælnes.

Han har samtidig en oppfordring og en formaning:

- Nå har vi fått det første smittetilfellet i Brønnøy og da er det ekstra viktig at folk forholder seg til reglene som er innført. Som et eksempel så har vi fått meldinger om at ungdommer samler seg for å spille fotball på Hestøya. Nå er det slik at man ikke skal samle seg mer enn fem personer, og det skal være en meter imellom. Vi ber om at folk tar hensyn til de reglene som gjelder, sier ordføreren.

Bindal: Venter på fem prøver

Torsdag melder kommuneoverlege Trond Iversen i Bindal at de fortsatt venter på svar på 5 av de 78 prøvene som er tatt. De øvrige 73 har vært negative. Prøvene som er tatt i Bindal fordeler seg slik:

Dato testet

Kvinner

Menn

Sum

Resultat

17/3

12

5

17

Alle neg

19/3

28

3

31

Alle neg

23/3

18

7

25

Alle neg

25/3

2

3

5

?

Alle

60

18

78

?

Sømna: 19 av 19 negative

Ordfører Hans Gunnar Holand i Sømna sier torsdag formiddag at det ikke er påvist koronavirus i Sømna så langt. 19 av 19 prøver som er tatt har vært negative.

Velstad: Uendret status

Ordfører Torhild Haugann opplyser torsdag ettermiddag at det er ingen endring i status på Vevelstad. Tre personer er testet, to av prøvene er negative og det ventes på svar på den tredje.

BAnett har så langt torsdag ikke fått en oppdatering fra Vega

Alstahaug og Leirfjord

I Alstahaug kommune har tre personer testet positivt for koronavirus. Alle tre har uavhengig av hverandre vært på reise i utlandet, heter det i meldingen fra kommuneledelsen.

På grunn av karantenebestemmelser har disse personene vært i karantene siden hjemkomst og til de utviklet symptomer. De tre er nå isolerte og medlemmer av husstanden er i karantene.

Det er snakk om tre unike tilfeller som ikke har blitt smittet av hverandre. Kommunehelsetjenesten jobber med smitteoppsporing og kartlegging av hvem disse personene har vært i kontakt med, for å begrense smittespredning.

Symptomene har utviklet seg i karantenetiden og personene har blitt testet på bakgrunn av mistanke om smitte. Dette er de første påviste tilfellene av koronasmitte i Alstahaug.

Første koronatilfelle er også påvist i Leirfjord. Vedkommende var på reise i utlandet, og har vært i karantene siden 19. mars.

Vedkommende har vært på reise i England, og skal ha fått symptomer der. Personen landet med fly i Sandnessjøen 19. mars, og gikk deretter rett i karantene, opplyser ordfører Ivan Haugland.

– Vi ser nå på reiseruta og gir beskjed til flyselskap som kan kontakte andre passasjerer, sier han.

Ifølge Haugland skal den smittede ha reist sammen med en annen person, som ikke har fått positiv test.

– Personen har ikke hatt behov for helsehjelp, og skal nå være på bedringens vei, sier Haugland.