Skoleelever fikk prøve lassokasting på Vik

Det ble både globjørn og lassokasting da Bygdetunet på Sømna inviterte til samisk dag.

Samisk dag Marit Fallås (t.h) underviser Karoline Vågan (t.v) og de andre femteklassingene i lassokasting. Her står de forøvrig sammen med Crystal Bærøy, Alida Bjørnseth og Iben Knygh-Rossdal.  Foto: Bygdetunet

Nyheter

Torsdag fikk femte og niendeklasse på Vik skole innføring i både lassokasting og baking av tradisjonelt samisk brød.

- Vi hadde samisk dag i forbindelse med samefolkets dag onsdag. Vi hadde lyst å fokusere på samisk tradisjon og historie, sier avdelingsleder Tove Rørmark ved Sømna Bygdetun.

Spente på å smake blodpannekaker

- Elevene var veldig spente på å smake blodpannekaker. De likte det godt. De likte også baking og lassokasting best, forteller femteklassens lærer Lillian Hanssen på Vik skole.

Baker Globjørn Avdelingsleder Tove Rørmark på Sømna bygdetun (i midten bak) i bakinga med femteklassingene Sverre Solli, Halvor Oredalen, Andreas Westerberg, , Felix Grøttheim, Torvin Hauan, Elias Vasseng, Emil Reppe-Karlsen og Omar Zubar.   Foto: Vik skole

 

Elevene fikk kvalifisert undervisning fra en av de mest markante samiske kulturbærerne lokalt, Marit Eira Fallås.

- Marit Eira Fallås fortalte om samiske tradisjoner og underviste i lassokasting. Kjell Nicolaisen demonstrerte hvordan en samekåte er innredet. I bakerhuset fikk elevene være med å lage globjørn som er en samisk brød som ble stekt på bålet. Hos oss ble brødet stekt på takke og ikke på bål slik det opprinnelig ble. Så fikk dem smake på blodpannekake, som var en ny opplevelse for de fleste, forteller Rørmark.

Joik

Elevene fikk også høre joik. Marit Eira Fallås fortalte om joik og fremførte flere. Blant annet reinkalvens joik, valpens joik, ulvens joik, vindens og myggens joik, samenes joik og joik til hennes bestefar.