Fylkespolitikerne «tok en Sandberg» i Kina

Hadde med seg tjenestetelefonene til Kina. PST advarer mot hacking i blant annet Kina.

I mai var 40 fylkespolitikere, inkludert fylkesrådsleder Tomas Norvoll, i Kina i Jiang-provinsen. Her er Norvoll sammen med Zhejiang-provinsens partisekretær Che Jun i Bodø. Ifølge NRK hadde alle fylkespolitikerne med seg tjenestetelefonene sine til Kina.  Foto: Thor-Wiggo Skille, NFK

Nyheter

I mai var syv fylkespolitikere på reisen til Kina – pluss to fra Ungdommens fylkesråd, og ifølge NRK hadde alle med seg tjenestetelefonene. Fylkesrådsleder Tomas Norvoll sier til NRK Nordland at han ble overrasket over hvor mye de ble overvåket.

– Kameraovervåking som har innebygget ansiktsgjenkjenning, er noe du opplever overalt. Dette gjør jo at politiet og myndigheter til enhver tid vet hvor du befinner deg, sier han til NRK.

Fiskeriminister Per Sandberg har vært i søkelyset i senere tid etter at han tok med tjenestetelefonen på en feriereise til Iran - til tross for at norske sikkerhetsmyndigheter advarer generelt mot faren for hacking av blant annet mobiltelefoner i visse land - Iran og Kina blant dem.

Fylkesrådslederen sier til NRK at han tror kineserne ble skuffet om de hacket telefonen hans.

– I den grad at man blir utsatt for blant annet avlytting, så er det jo for å finne ut hvem man har kontakt med. Jeg har veldig få hemmelige kontakter, så jeg tror han som eventuelt hadde kommet seg inn på min telefon, hadde fått en kjedelig dag på jobben.


Red.anm.: Antall politikere på reise er rettet i saken.