Vevelstad kommune fikk tidlig i mai oversendt Fylkesmannen i Nordlands foreløpige rapport etter tilsyn etter barnehageloven. Etter å ha ført tilsyn med kommunens ansvar som barnehagemyndighet er fylkesmannen kommet fram til at kommunen ikke oppfyller regelverket på dette området.

- Bryter kravet

Den foreløpige rapporten er et varsel om hvilke pålegg som er aktuelle å vedta, og kommunen har anledning til å komme med svar og kommentarer. Fylkesmannen mener at Vevelstad kommune bryter kravet om å påse at barnehagene i kommunen etterlever kravene i barnehageloven med forskrifter siden kommunen ikke har en godkjenningspraksis som sikrer at barnehagelovens krav etterleves.

Vevelstad kommune har to barnehager: Storbjørka barnehage og Visthus barnehage, som er åpen tre dager i uken. Rådmann er barnehagemyndighet, og kommunen er part i et interkommunalt samarbeid om barnehagetilsyn.

Trenger ny godkjenning

Fylkesmannen skriver at de ikke kan se at Visthus barnehage får samme oppfølging og veiledning som Storbjørka barnehage får. Det er også foretatt arealendringer i Storbjørka barnehage, og fylkesmannnen krever derfor at kommunen som barnehagemyndighet sørger for ny godkjenning av Storbjørka barnehage.

Det påpekes også at barnehageeier (kommunen) ikke sørger for at barnehagene utarbeider årsplaner, og sistnevnte vurderes som regelverksbrudd.

Rådmann John Arne Andersen er på ferie, men skriver i en kort kommentar til avisen at kommunen har jobbet siden mai med å lukke avvikene.

- Vi var klar over de avvik som kom og har gjort flere tiltak ferdige, skriver han.