Sandstrendene på Eidem ligger badet i solen og frister absolutt til et bad denne julidagen. Men Kjetil Holm Høie, Maja Kise, Linda Bergåker og Andreas Bergåker har ikke møtt opp utenfor «pop-up Sea»-vogna til marinbiolog Grethe Hillersøy for å plaske litt i vannkanten.

Pilotprosjekt

Hillersøy er snorkelguide for Vegaøyen verdensarvområde denne sommeren, og den lille gruppen skal snart ut på en eksklusiv snorkletur i de spektakulære omgivelsene på Eidem.

- Vi skal uti og se på alt dyrelivet, forteller Hillersøy, som har drevet snorkelsafari hele juni og juli. Så langt har 18 deltakere fått en grundig innføring i plante- og dyrelivet rett under vannflaten utenfor Vega.

- Det er kun fire deltakere på hver tur, og det er ikke mange. Men dette har vært et pilotprosjekt, og det er ingenting i vegen for at man kan utvikle det til flere deltakere eller flere turer til neste år. Men nå driver vi og tester, sier Hillersøy.

Stim av sildeyngel

Før de fire deltakerne får kle på seg våtdraktene, får de en grundig innføring i hva de bør se etter.

- Man vet aldri hva som dukker opp. Forrige helg kom vi plutselig inn i en stor stim med sildeyngel. Mange dyr er også flinke til å gjemme seg, og man må vite hva man skal se etter, sier Hillersøy.

Nærmest strandkanten består Eidems-fjæra av sand, og der er det lite dyreliv. Lenger ut ligger imidlertid kalksteinsbunnen, en mosaikk av forkalkede rødalger i rødt, rosa og hvitt. Kommer man enda lenger ut, kan man svømme inn i en eng av grønnalgen martaum.

- Det er veldig fint å kunne svømme inn mellom martaumen nå som det er fjære, for der er det veldig mye liv, forklarer Hillersøy.

Tid for klekking

Der kan man se tangstikling-hanner som bygger reir, der de spinner tråd av egen kropp som de binder sammen tangen med, før hunnen kommer og legger egg som hannene deretter passer på.

- Nå begynner disse eggene å klekkes, og ser man godt etter vil man se tangstiklingsbabyer overalt, sier Hillersøy.

Også rognkjeksunger passes av hannene, der eggene er lagt på grunt vann.

- De sitter ofte fastsugd på tang eller på snorklebøyene. De må være verdens søteste fisker, sier Hillersøy og fortsetter med bilder av fjæresjøroser og sjøstjerner, kråkeboller og sandflyndrer.

- Sjøstjernene har tentakler som de åpner byttet sitt med, for eksempel et o-skjell. Så vrenger den magesekken inn i skjellet og fordøyer byttet utenfor sin egen kropp, sier Hillersøy før hun går over til krabbene.

- Svømmekrabbene har padleårer på bakføttene, som gjør at de kan svømme. De er ganske sure. Pyntekrabbene har små hår på ryggen, som borrelås, og pynter seg med tang og slikt som de finner.

Vakre brennmaneter

Hun anbefaler også snorklerne å ikke rømme unna hvis man ser en brennmanet.

- Våtdrakten beskytter godt, og man ser trådene når man bruker maske. Hold dere på oversiden av maneten, så vil dere se at den er ganske vakker, sier Hillersøy.

Så er det tid for å tre på seg de trange draktene og komme seg i vannet. Kjetil Holm Høie og Maja Kise er på telt-ferie på Vega og har ikke snorklet så langt nord før.

- Jeg er veldig glad i å snorkle og synes det er gøy å se steder under vann. Snorkling gir en god følelse, det er stille og rolig, det er flotte farger og man ser fisk, sier Høie.

Linda Bergåker er vegværing og har tatt med seg sønnen Andreas på snorkletur.

- Det er fint å ta han med på noe annet enn dataspill. Vi var og snorklet tidligere i sommer også, og det var skjempeskøy. Han ville ikke opp av vannet, sier Bergåker.