Den typiske gjesten er på ferie langs Kystriksveien, googler overnatting og Brønnøysund, og booker seg inn i det nye rorbuanlegget på Toft.

Akkurat dette var bakteppet for at familien Kværne fra Stavern ved Larvik og Katrine Kværnes foreldre fra Danmark, endte opp med å leie to rorbuer her for ei natt.

Alle fikk fisk

Det er første gang de reiser Kystriksveien på vei nordover mot svigerfarens hytte på Kjerringøy.

- Det er helt fantastisk her. Vi leide to rorbuer for vi reiser med fire voksne og tre barn. I går prøvde barna å fiske og de fikk alle fisk for første gang, forteller Katrine Kværne.

Onsdag morgen pakket de ferdig de to bilene og gjorde seg klare for neste etappe til Nesna.

Sto klare i mai

Daglig leder ved Norsk Havbrukssenter Visning Marte Laugen, har ansvaret for utleie av hyttene. Gjestene booker plass gjennom deres eget digitale bookingsystem. De fem rorbuene sto ferdig i siste uka i mai og første gjest booket allerede fra 29. mai.

– Vi har mer eller mindre hatt fullt belegg fra første natt da vi leide ut fire av fem rorbuer. Vi var ikke helt forberedt på at vi skulle få forespørsler allerede før vi åpnet bookingsystemet vårt, forteller Laugen.

I juni var den typiske gjesten gjerne noen på arbeidsreise som trengte korttidsopphold.

Kan kjøpe frokost

I juli har det vært sommerturister på gjennomreise som trengte et overnattingssted.

— Vi gir dem tilbud om å kjøpe med seg frokost som de kan ta med seg i rorbua. Dette er som en hybrid mellom hytte og hotell. Rorbuene har egne kjøkken, men vi rer opp sengene og vasker når de drar. I tillegg leier vi ut fiskestenger og selger omvisning på visningsanlegget, forteller hun.

Laugen mener det er viktig å prate med gjestene og de fungerer på mange måter som et turistkontor. De hjelper turistene med å tolke ferjeruter, anbefale utflukter og lignende. De har også kontroll på andre overnattingssteder slik at de kan fortelle gjestene hvor de kan henvende seg.

– Det er viktig å yte service. Det handler om å være interessert i å ha folk i regionen, mener Marte Laugen.