Stor streik offshore

Nå har 1550 offshorearbeidere gått ut i streik.

Snorre B-plattformen i Nordsjøen er blant riggene er rammet av streiken.   Foto: Øyvind Hagen/Statoil Hydro

Nyheter

Natt til tirsdag i forrige uke gikk 669 offshorearbeidere ut i streik på norsk sokkel da forhandlingene mellom fagforbundet Safe og bransjeorganisasjonen Norges Rederiforbund ble brutt. Safe meldte også at streiken ville trappes opp om partene ikke kom til enighet innen midnatt søndag. Det ble ingen enighet og nå har ytterligere 881 offshorearbeidere gått ut i streik.

Til NRK sier Jakob Korsgaard at det ikke har vært dialog mellom partene siden meklingen ble avsluttet natt til tirsdag 10. juli. Korsgård leder forhandlingene på vegne av Rederiforbundet. Han er til daglig administrerende direktør i riggselskapet Maersk Drilling Norge.

Konflikten står om lønn og pensjon. NRK skriver at Safe mener Rederiforbundet vil svekke en gavepensjonsordning riggarbeiderne har i dag, og at de har hatt dårligere lønnsutvikling enn andre oljearbeidere.

Opptrappingen av streiken betyr at totalt 1550 offshorearbeidere på 29 installasjoner er ute i streik.

Rederiforbundet mener Safe er uansvarlig.

– Med situasjonen næringen fortsatt står i etter flere år med svært utfordrende markedsvilkår og tusenvis av tapte arbeidsplasser, er det fortsatt vår klare mening at Safe opptrer uansvarlig ved å lamme næringen med denne streiken, sier Jakob Korsgaard til NRK.


PlattformDato for stenging
Snorre B12. - 13. juli
Innovator15. juli
Island Well Server10. juli
Askeladden20. juli
West Elara18. juli
Deep Sea Stavanger10. juli
Songa Enabler14. juli
Petrojarl Knarr10. juli
Transocean Spitsbergen10. juli

SelskapInstallasjon
ArcherValhall IP
ArcherSnorre Alpha
ArcherStatfjord C
ArcherEkofisk X
ArcherValhall DP
ArcherVisund
CoslCosl Promotor
TransoceanTransocean Arctic
Island OffshoreIsland Frontier
KCA Deutag MODUAskepott
North Atlantic DrillingWest Linus
Odfjell DrillingDeepsea Atlantic
Odjell DrillingDeepsea Bergen
Odfjell DrillingIsland Innovator
Songa OffshoreSonga Endurance
Songa OffshoreSonga Equinox
Songa OffshoreSonga Encourage
SaipemScarabeo 8
Floatel InternationalFloatel Superior