Fylket krever 56,6 millioner kroner i erstatning etter raset i Tosbotn

Mener Helgeland Kraft er ansvarlig.

  Foto: Jøran Horn

Nyheter

Nordland fylkeskommune opplyser i en pressemelding at de vil kreve erstatning etter at 700 meter fylkesvei måtte gjenoppbygges som følge av raset i Tosbotn i 2016.

Tosen-raset: Dette har skjedd

Har du ikke fått med deg detaljene rundt raset? Her har du en oppsummering.


1. og 2. april 2016 gikk det skred i Bjørnstokkvika og på Bekkevold i Tosbotn. Totalt 180.000 kubikkmeter av grunnen raste ut og stengte fylkesvei 76 i tre og en halv måned. Ingen personer ble skadet i raset, men de økonomiske konsekvensene ble betydelig.

Rapport peker på årsaken

En rapport fra NTNU fra 15. mai i år påpeker at kraftutbyggingen i regi av Helgeland kraft er den sannsynlige utløsende årsaken til raset. Fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp) mener derfor det er rimelig at kraftselskapet må bære ansvaret for de utgiftene Nordland fylkeskommune uforskyldt er påført.

Rapport etter Tosen-rasene

Helgeland Krafts kraftutbygging i Tosen utpekt som årsak

Fylkesrådet vil nå vurdere hva som skal gjøres videre.


- En kommersiell virksomhet med stort skadepostensial på omgivelsene er den nærmeste til å bære de økonomiske kostnadene fylkeskommunen er påført, sier Eggesvik i pressmeldingen.

56,6 millioner kroner

Eggesvik mener det er juridisk grunnlag for å holde Helgeland Kraft ansvarlig for de økonomiske konsekvensene ved at fylkesvei 76 raste ut.

Tosen-veien åpnes tirsdag kveld eller onsdag morgen

Etter mange uker uten fastlandsforbindelse skal det være mulig å kjøre forbi Tosbotn tirsdag kveld.


- Kostnadene med å bygge opp 700 meter ny fylkesvei kom på 56,6 millioner kroner. Disse kostnadene vil vi nå kreve dekket fra Helgeland kraft, sier samferdselsråd Svein Eggesvik.