Det skriver seksjonssjef Kjersti Elvestad i Finanstilsynet til Dagbladet, som mandag avslører at minst fem selskaper har sendt inn falske revisorerklæringer til Brønnøysundregistrene uten at dette har blitt oppdaget.

Ifølge avisen er det blant annet snakk om falske revisorbekreftelser fra 2015 av verdiene i tre nystiftede aksjeselskaper som senere gikk konkurs, et selskap, Aktiv prosjektledelse, kjøpte varer og tjenester som aldri ble betalt for 3,7 millioner kroner. Et regnskap sendt inn for selskapet i 2014 fire dager etter stiftelse, viste millioninntekter, melder avisen.

– Det er ikke et uhell eller et engangstilfelle. Det betyr rett og slett at de ikke har kontroll, sier Kjell-Ola Kleiven til Dagbladet. Kleiven er ekspert på risiko og bedragerisaker, og er kjent fra programmet Svindeljegerne på TV3.

Til avisen opplyser avdelingsdirektør Lise D. Dahl Karlsen ved Brønnøysundregistrene at det ble innført mekanismer for å avdekke om revisor har autorisasjon eller ikke.

«Det er innsender av dokumentene som er ansvarlig for at regnskapet er ført korrekt», skriver hun til Dagbladet.

Hun skriver også at Registrene «vil foreta en nærmere vurdering av hvilke undersøkelser som eventuelt bør gjøres for å kartlegge omfanget».