Hilstad-elever fikk bort strandsøppelet ved Storfjorden

Den totale fangsten ble 42 sekker, 8 sundrusta oljefat og noen andre store plastdunker/trosser.
Nyheter

31. mai og 1. juni var elever fra trinn 5, 6 og 7 på Hilstad skole i Storfjorden og plukket strandsøppel.

Samarbeid

Deler av Storfjorden ligger i Lomsdal-Visten nasjonalpark. Tidligere var det flere gårder i fjorden, men i dag er det bare ei bosetting igjen lengst ut i fjorden, utenfor nasjonalparken. I den ytterste delen av fjorden har Marine Harvest et oppdrettsanlegg for laks. Strandryddinga ble gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom Hilstad skole, Lomsdal-Visten nasjonalparkstyre, Marine Harvest og Akvafuture.

- Elevene fant søppel fra mange tiår tilbake, sier nasjonalparkforvalter Torhild Lamo i en pressemelding fra nasjonalparken.

- Her var det alt fra gamle BP-oljeflasker, brukt for å fylle på båtmotorer, til q-tips stenger og trosser fra fjordfiske og oppdrettsnæring. - Ei utfordring er at det meste av søppelet har blåst opp på land og forsvinner i gresset utover sommeren, så her fikk vi bruk for mye muskelkraft for å få fram taurester som var fastgrodd.

Rydder opp etter oppdrett

- For oss er det viktig å bidra til å holde fjordene rene, sier Øystein Flatmo, driftsleder i Marine Harvest i Velfjorden i pressemeldingen.

- Her var det søppel fra private, men også fra oss som har driver oppdrett i fjorden, og da vil vi gjerne bidra til å få søppelet dit det skal være, og ikke på strendene i en nasjonalpark. Mye har skjedd med fokus på plast og søppel de siste årene, og vi har nå en helt annen handtering av søppel fra anleggene våre, fortsetter han.

Marine Harvest hadde fått med seg kollegaene i Akvafuture for å få søppelet frakta ut.

– For oss er det å ta vare på miljøet viktig og vi vil gjerne bidra til reinere fjorder, sier Johannes Grønmo, som er driftsleder hos Akvafuture, som driver med lukka oppdrettsanlegg.

- Strandryddeaksjonen er et godt eksempel på at skole, miljøvernforvaltning og oppdrettsnæring kan samarbeide mot et felles mål, avslutter Lamo, og påpeker at elevene i tillegg til å rydde søppel også fikk god tid til å bade, fiske og kose seg i fin og spennende natur.