Etter mye om og men har den økonomiske støtten endelig falt på plass for å få et Newton-rom til Brønnøysund, nærmere bestemt i den gamle gymsalen ved BBU.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen Helgeland på 500.000 kroner, som kommer i tillegg til Equinors støtte på 2.500.000, har kommunen nå greid å få inn de midlene som kreves for oppstart.

Viktig med realfag

- Dette er en skikkelig gladsak, og vi er glad for at det private og det offentlige kan samarbeide om slike ting. At noen nå tar tak, gjør at det kan materialisere seg, sier varaordfører Torstein Moe.

Det var Brynjar Forberskog, styreleder fra Sparebankstiftelsen Helgeland, som kunne meddele at det for noen uker siden ble bestemt at de ville bevilge midlene som skal gjøre det ønskede undervisningsrommet til en realitet.

- Det er viktig å ha fokus på realfag. Det som etableres er godt pedagogisk, der det er litt mer praktisk undervisning. Det blir et fint tilbud til den oppvoksende generasjon, sier Forberskog, som forteller at stiftelsen gir midlene på betingelse av at det er fullfinansiert og at kommunen håndterer driften.

De har også gitt en ”deadline” på ett år.

Stort potensiale

Et Newton-rom er et undervisningsrom som retter fokus på de naturvitenskapelige fagområder som matematikk, naturfag og teknologi, og er innredet med praktisk og teknologisk utstyr som skal bidra til ytterligere læring.

Det er FIRST Scandinavia som står for konseptet og utbyggingen, mens Brønnøy kommune tar seg av videre drift.

Prosjektansvarlig Ole-Morten Mortensen og medarbeider Solrun Lian fra FIRST Scandinavia, stiftelsen som står bak konseptet og utviklingen av Newton-rom, kunne mandag vise frem skisser og planer for rommet til kommunen og investoren.

Etter en kort befaring kunne de berolige investoren om at det vil bli ferdigstilt innen ett år og klar til bruk for skoleåret som starter august 2019.

- Det er et gammelt og slitt bygg, men med stort potensiale. Det er høyt under taket og god lufting, sier Mortensen, og legger til at de må gjøre noen endringer på skissene.

Ønsker flere kommuner med

Varaordfører Moe forteller at kommunen bidrar med halvannen million kroner til oppussing samt en halv lærerstilling av eksisterende ressurser til drift av rommet.

- De øvrige kommunene er invitert inn, men til nå har det vært lunkent fra dem, sier han, og legger til at beliggenheten gjør at det er lett tilgjengelig for videregående skole og BBU, og at det er gode muligheter for å ankomme stedet med buss for øvrige skoler og barnehager.

Han oppfordrer dermed flere skoler i regionen til å bli med.

- Nå blir det realisert, så får vi tilpasse driftsmodellen etter hvem som melder seg på, sier han.