Fredag ble det kjent at næringskomiteen på Stortinget har avgitt sin innstilling til et forslag fra SV om innføring av en ny produksjonsavgift på laks og ørret som skal gi kystkommmunene inntekter fra oppdrettsanleggene.

Forutsigbare inntekter

Det er ikke flertall for å innføre en produksjonsavgift. Derimot viser flertallet i komitéen, bestående av FrP, Høyre, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet, til regjeringens varslede utredning av en grunnrenteskatt på havbruk og konkluderer med at det må utarbeides en NOU (Norsk offentlig utredning) som behandler ulike former for beskatning av næringen. En utredning i form av en NOU innebærer en bred gjennomgang av konsekvensene av ulike skatteforslag hvor partene som blir berørt skal ta del i utredningsarbeidet.

I innstillingen blir regjeringen bedt om å utarbeide en NOU der en forutsetning er at konkurransekraften til næringen ikke skal svekkes og at kommunene som avsetter arealer skal få forutsigbare inntekter.

Høyre fornøyd, SV skuffet

Komitéflertallet var imot SVs opprinnelige forslag om produksjonsavgift i lakseoppdrett. Det er fortsatt mulig at resultatet av utredningen blir en produksjonsavgift per kilo, men partiene på høyresiden er mest for en grunnrente-løsning som tar hensyn til oppdretternes resultat.

-  En eventuell skatt må innrettes slik at vi ikke ødelegger grunnlaget for næringen, og for viktige distriktsarbeidsplasser, mener Margunn Ebbesen, som representerer Høyre i næringskomitéen.

SV mener på sin side at vedtaket som er gjort gir oppdrettsnæringen en mulighet til å trenere innføringen av beskatning.

- Vi hadde her en historisk mulighet til å sikre kommunenes rettferdige rett til en andel av verdiskapinga av oppdrettsvirksomheten som skjer i kommunene, men med en ny utredning med et så vidt mandat er sjansen stor for at kommunene står igjen med ingenting, sier næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes i SV ifølge NTB.

- Innrømmelser

Nettverk for fjord- og kystkommuner (NFKK) er fornøyde med at lakseskatt nå skal utredes.

- Stortingsflertallet har kommet med viktige innrømmelser overfor kystkommunene i spørsmålet om utredning av grunnrenteskatt og produksjonsavgift for oppdrettsnæringen. Kystkommunenes vilkår blir viktige når næringens konkurransefortrinn og beskatning nå skal utredes grundig, sier Ole L. Haugen, styreleder i NFKK i sin kommentar.

- I høringen foreslo NFKK blant annet å innføre en produksjonsavgift slik SV har foreslått, i påvente av at en utredning om andre og bedre alternativer blir gjennomført. Dette var vårt primærstandspunkt og burde være fullt mulig å gjennomføre. Utredninger fra Kontali Analyse AS og juridisk ekspertise viser det, fortsetter Haugen.

- Så ble det gradvis avdekket at et flertall på Stortinget ønsket en utredning. Det positive er at det er et bredt flertall på Stortinget for en beskatning som tilgodeser vertskommunene med en rimelig andel av de verdier som skapes i sjøallmenningen, både på grunnlag av vekst og produksjon. NFKK merker seg at flertallet vil ha en utredning både av grunnrentebeskatning/ressursrente og produksjonsavgift. Produksjonsavgift er altså fortsatt viktig i det videre utredningsarbeidet. Saken dreier seg ikke lenger om det skal kreves inn vederlag, men om hvordan det skal kreves inn, og ikke minst om hvordan midlene som kommer inn skal fordeles.

Utfordringer å løse

Sjømat Norge mener stortingspolitikerne er i ferd med å gjøre en klok beslutning.

- Det er helt i tråd med våre innspill, sier adm. direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Han advarer samtidig mot et for ensidig fokus på skattlegging av en konkurranseutsatt næring med store investeringsbehov.

- Både næringen selv, kommunene og politikerne har høye ambisjoner når det gjelder å utvikle norsk havbruksnæring. Nettopp derfor er denne løsningen til beste for alle, også for næringen, staten og hele kysten, sier Ystmark.

Han poengterer at alternativet kunne blitt innføring av en ny særskatt - uten at det var gjort en vurdering av historiske svingninger i lønnsomhet, globalt konkurransebilde og næringens behov for å investere for å løse biologiske utfordringer.

- Det er stor enighet om at laksenæringen vil være viktig for verdiskapingen for landet i årene som kommer. Paradokset er at for hard skattlegging vil hindre mulighetene for å skape enda flere arbeidsplasser og produsere enda mer sjømat.