– Jeg har aldri vært her før. Det er viktig for meg å bli kjent både med sykehusene og ledelsen i de 18 kommunene i oppdragsområdet, sier hun.

Utfordringer og ønsker

Hun fikk høre om utfordringer og ønsker fra kommunene.

– Geografien gjør at det er langt å reise når man skal ha behandling på sykehusene. Det er også historier om tilfeller der pasienter har måttet innom tre steder før de fikk behandling. Det er klart at da vil opplevd kvalitet på tjenesten rammes. Samhandlingen med kommunene har historisk vært vanskelig, men har bedret seg det siste året, ble jeg fortalt, sier Gunnlaugsdottir.

Hun fikk også tilbakemelding på det man er fornøyd med på våre kanter.

– Akuttmedisin både med ambulanse bil, båt, fly og helikopter er man både fornøyd og imponert over på Sør-Helgeland, konstaterer hun.

Mange forhold i regionen spiller inn på hvilke tjenester Helgelandssykehuset skal prioritere.

– Befolkningsutvikling, demografi og hvilke næringer som drives er faktorer som er med på å avgjøre hvilke spesialhelsetjenester Helgeladssykehuset skal tilby. Sør-Helgeland har liten befolkningsvekst, sliter med fraflytting og har en aldrende befolkning, fikk jeg høre, sier direktøren.

Klart for DMS-vedtak

Distriksmedisinsk senter i Brønnøysund vil gjøre at det blir mindre og kortere reising for å få spesialistbehandling. Styret i Helgelandssykehuset skal behandle DMS-saken onsdag 20. juni. Brønnøy-rådmann Pål Trælvik sitter i styringsgruppen som hadde møte etter Gunnlaugsdatters besøk.

– Samarbeidet mellom partene har vært meget godt. Vi skal ha saken klar til vedtak både i kommunestyret i Brønnøy og i Helgelandssykehuset 20. juni. Ambisjonen er at det blir snorklipping sommeren 2019, sier Trælvik.

Prosessen med bygging av nytt sykehus, Helgelandsykehuset 2025, er restartet. Den saken står også på dagsorden for styremøtet.

– Det er nedsatt en ekstern ressursgruppe som skal utrede hvor det skal ligge. Den skal i første omgang legge fram et forslag til hvordan prosessen skal designes for styret, inkludert hvilke kriterier som skal legges til grunn for lokalisering, og hvordan disse skal vektes, forteller Gunnlaugsdottir.

Ressursgruppen skal så lede prosessen videre og ende opp med tre alternativer til plassering som skal forelegges styret.

– Ressursgrupper skal ha to dialogkonferanser med kommunene i prosessen. Den første i september. Så skal jeg ha møter med kommunene, det første før jul, sier Gunnlaugsdottir.

Hun anslår at man har et forslag til plassering i løpet av første kvartal 2019.

– Dato blir fastsatt på styremøtet i juni, men slik det ser ut nå skal ressursgruppen levere sitt arbeid i februar/mars. Deretter skal det gjøres en konsekvensanalyse av referansegruppens konklusjon.

Den jobben skal gjøres av et eksternt selskap.

- Så legges saken til styret i Helgelandssykehuset som kommer med tilråding til styret i Helse nord, som skal gjøre vedtak. Den foreløpige tidsplanen tilsier at det blir i mai/juni neste år, sier hun.

Saken skal helt til topps

Den endelige beslutningen skal gjøres av helseministeren.

– Jeg har ansvaret for prosessen som skal ende opp med en tilråding til styret i Helse nord. Beslutningen som tas der skal til syvende og sist godkjennes av helseministeren, redegjør Gunnlaugsdottir.

Helgelandssykehusets nye administrerende direktør synes møtet i Brønnøysud var fruktbart og reiste hjem med mye ny kunnskap om med den sørligste delen av sitt ansvarsområde.

– Jeg ble møtt med åpenhet, direkthet og vennlighet. Dette var en god start. Jeg ser fram til å fortsette samarbeidet. Helsa til befolkningen på Sør-Helgeland er vårt felles ansvar, sier Hulda Gunnlaugsdottir.

Fornøyde ordførere

Sømna-ordfører Andrine Solli Oppegaard er fornøyd med møtet og likte det hun hørte.

– Jeg fikk et veldig godt inntrykk. Hun var både tydelig og lyttende, og ikke redd for å tenke nytt, sier Oppegaard.

Vega-ordfører Andre Møller fikk også et godt innrykk.

– Det var et veldig greit møte. Bra at hun tar en god runde med kommunene, sier han.