Moa Björnson bodde og jobbet i Malmø. Men hun søkte på jobb som utviklingssjef i Træna kommune. Som bruken av «ö» i stedet for «ø» i navnet antyder er hun fra Sverige.

Fordommer om ordførere

– Da jeg møtte ordføreren og rådmannen på Træna hadde jeg mine fordommer om ordførere og rådmenn. Svenske rådmenn og ordførere, da. Men da fikk jeg denne brosjyren, sa hun, og pekte på skjermen som viste en selvironisk brosjyre om Træna hun fikk.

– Jeg sa til dem at det var lurt, for det viste at de hadde selvironi, slo Björnson fast.

Hun trenkte at om hun fikk tilbud om jobben, så måtte hun bare ta den.

– Og da tenkte jeg at om de vil tilby meg den jobben, jeg som ikke vet noe om Træna eller fisk. Jeg hadde vel ikke engang spist fisk. Om de tilbyr meg den jobben, da må jeg bare ta den. Og så fikk jeg faenmeg jobben! sa hun til humring i salen.

Ikke en «susning» om nord

Hun ble oppringt på etterjobbfest i Malmø. Hun ville helst ikke ta telefonen. Men så tok hun den.

– Mine kolleger i Malmø var helt forundret, hvordan kunne man velge det? Jeg tror alle her forstår at dette er sentrum av universet. Det har jeg forstått at dere tror. Men alle de som sitter i storbyene har ikke en «susning» om hva som skjer der oppe, sa hun.

Men hvems feil er egentlig det? Ingen, ifølge Björnson.

– Det er ingens feil. Men når man sitter der nede og tenker at man må påvirke EU, Brussel og Europa, da tenker man lite om hva som skjer der oppe.

Træna eller Nordpolen?

Hun hadde dessuten en nesten utrolig anekdote om hvor lite visse mennesker forstår om forholdene i nord.

– Man vet ikke om Narvik er norsk. Man tror Polarsirkelen og Nordpolen er det samme. Det er sant. SVT ringte meg og spurte om jeg ville være med på en TV-serie om folk som har flyttet fra storbyen fordi de var utbrent. Det er nok litt misforstått. Journalisten hadde visst googlet meg. Og trodde jeg bodde på Svalbard eller Træna eller noe. Han var ikke helt sikker på om jeg jobbet på Træna eller Nordpolen, sa hun til almenn latter.

Må det være stort?

Hun hadde også en mulighet og en plan om å reise til New York. Men hun valgte Træna.

– Noe vi og New York har til felles er eksperimentlysten og åpenheten for nye folk. Tro det eller ei, det kommer veldig mye sprøe mennesker inn og ut på Træna. Og vi må fokusere på kveldsøkonomi, nerder og eventyrere. Vi vet fra forskning at steder der det er plasser åpne etter klokken 18 er mye mer attraktivt for tilflyttere, sa hun for eksempel.

– Må det være stort for å være robust?

– Nei, vi kan faktisk være små og innovative, svarte hun seg selv.