Lørdag  melder Luftambulansetjenesten at seks av åtte ambulansefly fredag morgen og formiddag

Flyene i Tromsø og Ålesund var utmeldt frem til kveldsvakta samme dag.

I en pressemelding uttaler Luftambulansetjenesten HF (eget helseforetak, red.anm.) som kjøper inn ambulanseflytjenester på vegne av de regionale helseforetakene at situasjonen har vært svært alvorlig.

– I natt har vi stått helt uten ambulanseflyberedskap og det er ikke akseptabelt. Flyene er særlig viktig når pasienter har behov for rask transport over store avstander. En del av flyenes oppdrag kan løses med våre 13 helikoptre og med redningshelikoptre, ambulansebåt eller bil. Men totalt bortfall av flyberedskap over lengere tid truer både liv og helse. Så dette er ikke godt nok, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.

Fredag ble Lufttransport FW AS hentet inn til hastemøte hos oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF for å gå igjennom det som har skjedd og finne løsninger som skal hindre at noe liknende skjer igjen.  For å få utføret et viktig oppdrag som ikke ble utført fredag leide Luftambulansetjenesten HF lørdag inn en ambulanse-jet fra Sverige. Det skal fly én pasient fra Nord-Norge til Gøteborg. Helseforetaket vil fortløpende vurdere å leie inn ambulansefly med mannskap fra andre flyselskap dersom Lufttransport FW AS ikke klarer å opprettholde beredskapen selskapet har forpliktet seg til.