Ambulansefly måtte leies inn fra Sverige

Ambulansefly-operatøren ble kalt inn til hastemøte med helseforetaket lørdag.

– Det som har skjedd nå er at crewene ikke føler seg kapable til å fly, sa Lufttransport AS' administerende direktør Frank Wilelmsen til BAnett torsdag.  Foto: Bård Pedersen

Nyheter

BAnett meldte torsdag om at alle ambulanseflyene fra Lufttransport AS, som er operatør for Luftambulansetjenesten, sto på bakken. Årsaken: Flygerne følte seg ikke kapable til å fly, eller «not fit for flight». Bakgrunnen var at forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og den nye flyselskapet som skal overta ambulanseflytjenesten 1. juli 2019 brøt sammen.

Alle ambulansefly står

– Det som har skjedd nå er at crewene ikke føler seg kapable til å fly.


Lørdag  melder Luftambulansetjenesten at seks av åtte ambulansefly fredag morgen og formiddag

Flyene i Tromsø og Ålesund var utmeldt frem til kveldsvakta samme dag.

I en pressemelding uttaler Luftambulansetjenesten HF (eget helseforetak, red.anm.) som kjøper inn ambulanseflytjenester på vegne av de regionale helseforetakene at situasjonen har vært svært alvorlig.

– I natt har vi stått helt uten ambulanseflyberedskap og det er ikke akseptabelt. Flyene er særlig viktig når pasienter har behov for rask transport over store avstander. En del av flyenes oppdrag kan løses med våre 13 helikoptre og med redningshelikoptre, ambulansebåt eller bil. Men totalt bortfall av flyberedskap over lengere tid truer både liv og helse. Så dette er ikke godt nok, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.

Fredag ble Lufttransport FW AS hentet inn til hastemøte hos oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF for å gå igjennom det som har skjedd og finne løsninger som skal hindre at noe liknende skjer igjen.  

For å få utføret et viktig oppdrag som ikke ble utført fredag leide Luftambulansetjenesten HF lørdag inn en ambulanse-jet fra Sverige. Det skal fly én pasient fra Nord-Norge til Gøteborg. Helseforetaket vil fortløpende vurdere å leie inn ambulansefly med mannskap fra andre flyselskap dersom Lufttransport FW AS ikke klarer å opprettholde beredskapen selskapet har forpliktet seg til.